Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Η Independent για την Κερατέα και την αναρχία που «ξεσπά στην Ελλάδα»

To άρθρο αναφέρεται στις ταραχές στη Θεσσαλονίκη με τους εξαγριωμένους κατοίκους να δημιουργούν μαζικά οδοφράγματα και να εκσφενδονίζουν βόμβες μολότοφ. Ενώ εκτεταμένη είναι η αναφορά της εφημερίδας και στα επεισόδια στην Κερατέα. " Η προσπάθεια του κράτους να αρχίσει εργασίες για ένα χώρο υγειονομικής ταφής σε κοντινό λόφο, τον Δεκέμβριο προκάλεσαν το θυμό των ντόπιων, μέσω ενός αγώνα που έχει γνωρίσει πρωτόγνωρη κινητοποίηση, από τον δήμαρχο και τον τοπικό ιερέα, έως τους καταστηματάρχες, τους αγρότες, τους δασκάλους και τους εφήβους".


Η εφημερίδα μεταφέρει την εικόνα στην Κερατέα περιγράφοντας μια κατάσταση βίαιη που ξεπερνά την ένταση και το θυμό που μέχρι σήμερα έχει βιώσει η Ελλάδα μέσα από ανάλογες διαδηλώσεις. "Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι ντόπιοι έχουν αναπτύξει εφευρετικά οδοφράγματα για να σταματήσουν τους κατασκευαστές.

Έχουν σταθμευμένα φορτηγά στην απέναντι πλευρά του δρόμου και έχουν χτίσει σωρούς από μπάζα. Την Πέμπτη, μασκοφόροι νεαροί πέταξαν μολότωφ και πέτρες στα ΜΑΤ, που απάντησαν με κλομπ από καουτσούκ και επανειλημμένες βολές δακρυγόνων.


"Η πόλη είναι εκτός ελέγχου. Η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει σταματήσει", δήλωσε ο Γιάννης Αδάμης, κάτοικος και μηχανολόγος μηχανικός. "Τα καταστήματα κλειστά. Οι σειρήνες στη διαπασών, οι καμπάνες [εκκλησία] χτυπούν, οι άνθρωποι στους δρόμους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί." Μέχρι το τέλος της νύχτας, πάνω από 20 άνθρωποι - μεταξύ των οποίων τρεις από τα ΜΑΤ - είχαν διακομιστεί για θεραπεία στο νοσοκομείο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το σπίτι ενός αστυνομικού δέχτηκε επίθεση με μολότωφ, με αποτέλεσμα τρία αυτοκίνητα να καταστραφούν".


Η κλιμάκωση της βίας στην Κερατέα προκαλεί ανησυχία. Η αίσθηση της παράνοιας έχει εγκατασταθεί πάνω από την πόλη. Οι φήμες αφθονούν ότι βρίσκονται σε υπηρεσία μυστικοί αστυνομικοί , για να συγκεντρώνουν πληροφορίες, ενώ δημοσιογράφοι με κάμερες και φορητοί υπολογιστές, προκαλούν αμέσως υποψίες. Ένας εικονολήπτης από ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ξυλοκοπήθηκε από τους ντόπιους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, την Πέμπτη.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, καταδίκασε τη βία, και είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή του χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων, η οποία, είπε, θα μείωνε τα προβλήματα στον ενιαία σκουπιδότοπο της Αθήνας. "Είμαστε η μόνη αρχή που έχει ολοκληρωμένα σχέδια για [μεγαλύτερη Αθήνα] περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια που έχει γίνει και αυτή τη στιγμή γίνεται για τη δημιουργία αυτής της νέας μονάδας", είπε.


Αλλά οι κάτοικοι είναι ανένδοτοι, επισημαίνεται στο άρθρο. "Δεν υπάρχει τρόπος για να υποχωρήσουν. Εάν δε δεχτούν ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να συμβεί, θα είμαστε εδώ για όσο διάστημα χρειάζεται", δήλωσε ο Κώστας Λεβαντής, ο δήμαρχος της πόλης.http://totefteri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου