Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ένα εξαιρετικό πείραμα. Δείτε το!

Tα πειράματα "συμμόρφωσης" του Asch, ήταν μία σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του '50, επιδεικνύοντας την δύναμη της συμμόρφωσης στις ομάδες. Γνωστό και ως το "Παράδειγμα του Ας". Στα πειράματα υπό τον Σολομώντα Ας, ζητούνταν από μία ομάδα να πάρει μέρος σε ένα δήθεν "οπτικό τεστ". Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες πλην ενός ήταν συνεργάτες του ερευνητή, και το αντικείμενο της μελέτης ήταν το πως αυτός ο ένας θα αντιδρούσε στην συμπεριφορά των "συννενοημένων" συμμετεχόντων.
Στις παρούσες παραλλαγές γίνεται αναφορά και στο κατά πόσο επηρεάζεται η συμπεριφορά του υποκειμένου από τους παράγοντες της ύπαρξης συνεταίρου ή δυνατότητας ανώνυμης έκφρασης.








Με άλλα λόγια...

Στο βίντεο της ανάρτησης, φανταστείτε ότι βλέπετε, στα πρόσωπα των μελών της προσυνεννοημένης ομάδας, τους επώνυμους δημοσιογραφικούς των 5 ιδιωτικών καναλιών της τηλεόρασης: Mega, ANT1, Alpha, ΣΚΑΪ, Alter, Star στο πρόσωπο του πραγματικού υποκειμένου τον εαυτό σας και στο πρόσωπο του «συνεταίρου» έναν blogger.

Έτσι θα γίνει πιο κατανοητό το πληροφοριακό περιβάλλον στο οποίο ζει η «ελληνική» κοινωνία. Και ίσως γίνει σαφές πως η «κρίση», την οποία μας πλασάρουν ως αντικειμενική αλήθεια οι προσυνεννοημένοι επικοινωνητές, είναι μια «καλοστημένη απάτη» (όπως λέει ο entertainer Μάικλ Μουρ) που αποσκοπεί... (ελάτε, κι εδώ πρέπει να δουλεψει η κρίση σας...)

-------
Υ.Γ. Στο παράδειγμα δεν έβαλα τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια για αυτονόητους λόγους: είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελούν κυβερνητικό μηχανισμό προπαγάνδας (και δεν πείθουν ή δε "πλασάρονται" ως αμερόληπτα, όπως κάνουν τα ιδιωτικά κανάλια.







Το είδαμε εδώ:http://taxalia.blogspot.com
Σχόλιο:  NewNeuromancer       http://www.blogger.com/profile/14001509278522512141

Διαβάστε περισσότερα »

18 αστεία πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε τελικές εξετάσεις

(Υ.Γ. Θα αποτύχετε στις εξετάσεις όσο κι αν πάρετε στην εξέταση) 
1) Πάρτε ένα αντίγραφο του τεστ και τρέξτε έξω φωνάζοντας: Αντρέα, Αντρέα, έχω τα μυστικά έγγραφα!

2) Μιλάτε καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Διαβάστε τις ερωτήσεις δυνατά και συζητήστε με τον εαυτό σας για τις απαντήσεις επίσης δυνατά. Αν σας ζητήσουν να σταματήσετε φωνάξτε "ήμουν τόσο σίγουρος ότι μπορείτε να ακούτε μέχρι και τις σκέψεις μου". Μετά αρχίστε να μιλάτε για το πόσο ηλίθιος είναι ο εξεταστής

3) Φέρτε μαζορέτες

4) Μπείτε μέσα,πάρτε το τεστ και καθίστε κάτω. Μετά από πέντε λεπτά, φωνάξτε δυνατά στον εξεταστή "Δεν καταλαβαίνω τίποτα απ' όλα αυτά. Δεν έχω χάσει ούτε μια παρακολούθηση του μαθήματος! Ποιο είναι το πρόβλημα; Και ποιος στο διάολο είσαι εσύ; Που είναι ο κανονικός τύπος;

5) Στο χαρτί με τις απαντήσεις (βιβλίο,οτιδήποτε) βρείτε ένα νέο, ενδιαφέρον τρόπο να αρνηθείτε να απαντήσετε σε κάθε ερώτηση. Για παράδειγμα: Αρνούμαι να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση διότι έρχεται σε σύγκρουση με τα θρησκευτικά μου πιστεύω. Γίνεται δημιουργικοί.

6) Τρέξτε μέσα στην αίθουσα της εξέτασης πανικόβλητοι. Ανασάνετε ανακουφιστικά. Πηγαίντε στον εξεταστή, πείτε του "Με βρήκαν, πρέπει να εξαφανιστώ από την χώρα" και φύγετε τρέχοντας

7) Μετά από 15 λεπτά μέσα στην αίθουσα, σηκωθείτε , σκίστε το τεστ σε πολύ μικρά χαρτάκια, πετάξτε τα στον αέρα και φωνάξτε " Καλά χριστούγεννα!". Αν είστε αρκετά τολμηροί, ζητήστε ένα άλλο αντίγραφο του τεστ,πείτε ότι χάσατε το πρώτο. Επαναλάβετε αυτήν την διαδικασία μετά από 15 λεπτά.

8) Απαντήστε σε όλο το τεστ,με διαφορετική γλώσσα.Αν δεν ξέρετε καμία επινοήστε μια! Για μαθηματικά/θετικές επιστήμες, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε λατινικά νούμερα.

9) Κάθε 5 λεπτά σηκωθείτε, μαζέψτε όλα σας τα πράγματα, πηγαίντε σε άλλη θέση και συνεχίστε με το τεστ σας

10) Παραδώστε το γραπτό σας σε περίπου 30 λεπτά. Όπως βγαίνετε έξω αρχίστε να σχολιάζετε δυνατά πόσο εύκολο ήταν

11) Που και που χειροκροτίστε δύο φορές γρήγορα. Εάν ο εξεταστής σας ρωτήσει γιατί πείτε του με κατηγορηματικό τόνο, "ο φωτεινός γλόμπος που υπάρχει πάνω από το κεφάλι μου όταν μου έρχεται η ιδέα, λειτουργεί μόνο στο χειροκρότημα. Ντααα!

12) Πηγαίντε στην εξέταση φορώντας μια μαύρη καπαρντίνα. Μετά από 30 λεπτά φορέστε μια άσπρη μάσκα και ξεκινήστε να φωνάζετε: " Είμαι εδώ,το φάντασμα της όπερας" μέχρι να σας σύρουν έξω

13) Φέρτε ένα νεροπίστολο μαζί σας. Αρκετά εξηγήσαμε

14) Από την ώρα που ξεκινάει η εξέταση, σιγομουρμουρίστε το soundtrack του Jeopardy (http://www.youtube.com/watch?v=vXGhvoekY44 ). Αγνοήστε το αίτημα του εξεταστή να σταματήσετε. Όταν στο τέλος έχει φτάσει στο σημείο να σας πετάξει έξω ούτως ή άλλως, αρχίστε να τραγουδάτε την μουσική του Δόγκανου ( http://www.youtube.com/watch?v=CB8F8g1-4Uw&feature=related )

15) Ρίξτε μια σφαλιάρα στον διπλανό σας.Μετά από πέντε λεπτά ρίξτε άλλες δύο.Μετά από άλλα πέντε λεπτά άλλες τρεις,κ.ο.κ. μέχρι να σας πετάξουν έξω με τις κλωτσιές

16) Πείστε όλους μέσα στην αίθουσα να κάνουν κύμα

17) Κάντε παραγγελίες με πίτσες,πιτόγυρα,σουβλάκια,μακαρονάδες, κ.τ.λ. ... να σας τα φέρνουν κάθε λίγα λεπτά μέσα στην αίθουσα

18) Φέρτε μαζί σας ένα μουσικό όργανο, και παίξτε πολλούς ήχους. Αν σας ζητήσουν να σταματήσετε, πείτε: "με βοηθάει να σκέφτομαι". Φέρτε μαζί σας ένα αντίγραφο με το τι απαγορεύεται να φέρνετε μέσα στην αίθουσα προκαλώντας τον εξεταστή να ψάξει που απαγορεύονται τα μουσικά όργανα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Μην ξεχάσετε να 
χρησιμοποιήσετε την φράση " στο έλεγα εγώ "!


nuxtopoulia.blogspot.com



Διαβάστε περισσότερα »

Οι Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και οι …ακαδημίες της Ρεάλ


Με αφορμή της βράβευση του Λιονέλ Μέσι ως κορυφαίου ποδοσφαιριστή για το 2010, η Καταλανική εφημερίδα «Sport» παρουσιάζει ένα σκίτσο, το οποίο δείχνει την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών που ξεκινάνε από τις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και αυτούς από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι πιτσιρικάδες των «Μπλαουγκράνα» ξεκινάνε από μικροί να αγωνίζονται και στο τέλος σηκώνουν την «Χρυσή Μπάλα»…

Από την μεριά τους, αυτοί των «Μερένγκες» ξεκινάνε δυνατά, στην πορεία αρχίζουν να …βαριούνται, τους …τρώει ο πάγκος και το φινάλε τους βρίσκει να κάνουν το δρομολόγιο «Μπερναμπέου» - «Κολισέουμ Αλφόνσο Πέρεθ», πηγαίνοντας φυσικά στην Χετάφε! 








Theplayer.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Σαν Σήμερα: 13/01/2011



1822: Η πρώτη εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.

1859: Γεννιέται στην Πάτρα ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

1895: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι η ανεύρεση πόρων για τη διεξαγωγή των αγώνων. Η μεγαλύτερη δωρεά έγινε από τον Γεώργιο Αβέρωφ, ο οποίος προσέφερε 920.000 χρυσές δραχμές για την αποπεράτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού σταδίου.

1898: Ο Εμίλ Ζολά γράφει και δημοσιεύει στην εφημερίδα «Ορόρ» το περίφημο «Κατηγορώ» σχετικά με την υπόθεση «Ντρέιφους».

1930: Ο Μίκυ Μάους κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε κόμικ στριπ.

1941: Πεθαίνει ο ιρλανδός συγγραφέας Τζέιμς Τζόις.

1969: Οι Beatles κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Yellow Submarine».

1974: Ο Ιωαννίνων Σεραφείμ εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος.

1977: Γεννιέται ο άγγλος ηθοποιός Ορλάντο Μπλουμ.
Διαβάστε περισσότερα »