Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Έχει ρεύμα η αναρχία...


Η 27χρονη Γερμανίδα που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από την Αντιτρομοκρατική αφέθηκε χτες ελεύθερη. Η Γερμανίδα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της ανακρίτριας και δήλωσε αναρχική. Έχει ενδιαφέρον ο διάλογος της Γερμανίδας με την εισαγγελέα.



Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Γερμανίδας, η εισαγγελέας την ρώτησε γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της κείμενα αντιεξουσιαστικών οργανώσεων και επιστολές συλληφθέντων με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Η Γερμανίδα απάντησε πως τα κείμενα ήταν δημοσιευμένα και η εισαγγελέας σχολίασε πως «δεν είναι φυσιολογικό να έχεις στο σπίτι σου κείμενα τρομοκρατών».

Προφανώς, από το μυαλό της εισαγγελέως δεν έχει περάσει ποτέ η ιδέα πως αυτοί που διώκονται ως τρομοκράτες αυτοπροσδιορίζονται ως επαναστάτες και δεν θεωρούνται τρομοκράτες από όλους – υπάρχουν άνθρωποι που τους στηρίζουν, άλλοι που τους θαυμάζουν και πολλοί που τους παρακολουθούν με ενδιαφέρον ή και περιέργεια.
Στην εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας –όπου μπορείς να βρεις όλα τα κείμενα του πλανήτη στο διαδίκτυο- μια Ελληνίδα εισαγγελέας θεωρεί πως δεν είναι φυσιολογικό να έχει κάποιος στο σπίτι του κείμενα «τρομοκρατών». Από την άλλη, η εισαγγελέας θα θεωρεί φυσιολογικό να έχει κάποιος στο σπίτι του περιοδικά για τα ζώδια. Επίσης, θα θεωρεί φυσιολογικό να έχει κάποιος σπίτι του τηλεόραση και να παρακολουθεί μεσημεριανάδικα και σαπουνόπερες – αυτά είναι πολύ φυσιολογικά πράγματα.
Προσπαθώ να φανταστώ την εισαγγελέα. Μια παντρεμένη Ελληνίδα -που ίσως έχει παιδιά- έρχεται φάτσα κάρτα με μια 27χρονη Γερμανίδα που της δηλώνει ευθαρσώς πως είναι αναρχική και πως δεν τρέχει τίποτα που έχει στο σπίτι της κείμενα αντιεξουσιαστών.
Οπωσδήποτε, η Ελληνίδα εισαγγελέας θεωρεί την 27χρονη Γερμανίδα «παιδί» - ένα παιδί που παραστράτησε και ξέφυγε από την αγκαλιά της οικογένειάς της. Όταν στην Ελλάδα θεωρείσαι παιδί μέχρι τα 50, είναι δύσκολο για την εισαγγελέα να αντιληφθεί πως η 27χρονη Γερμανίδα που έχει απέναντί της είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα που έχει πάρει τη ζωή της στα χέρια της εδώ και αρκετά χρόνια. Θα περίμενε να ακούσει μερικές τυπικές «ελληνικές» δικαιολογίες, τίποτα παρακάλια, κάποια αναφορά σε μια χαροκαμένη μάνα, και βλέπει ακριβώς το αντίθετο: μια γυναίκα που έχει το θάρρος της γνώμης της και των επιλογών της.
Η «γκάφα» της Αντιτρομοκρατικής –που παρουσίασε τη Γερμανίδα ως παιδί πρώην μελών της RAF- ανέδειξε μερικές διαφορές ανάμεσα στη γερμανική και την ελληνική κοινωνία. Αμέσως μετά τη σύλληψη της 27χρονης Γερμανίδας, η μητέρα της δήλωσε πως η κόρη της είναι αναρχική και τα αδέρφια της είπαν με περηφάνια πως ανήκουν κι αυτά στον αναρχικό χώρο.
Όταν συλλαμβάνονται Έλληνες αναρχικοί ή αντιεξουσιαστές, η οικογένειά τους συνήθως απουσιάζει επειδή αισθάνεται ντροπή. Αν το παιδί τους ήταν σε κάποιο reality και κουνούσε τον κώλο του, οι γονείς του θα φούσκωναν από περηφάνια, αλλά ντρέπονται που το παιδί τους είναι αναρχικό. Οι Γερμανοί μας νίκησαν και σε αυτόν τον τομέα• η «χαλαρή» και «αδιάφορη» γερμανική οικογένεια αποδεικνύεται πιο ενωμένη και πιο ειλικρινής στα δύσκολα από την «δεμένη» ελληνική οικογένεια.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσω πως η γενναιότητα, η υπευθυνότητα και η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν οι νεαροί Έλληνες αντιεξουσιαστές τις κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι αξιοπρόσεκτες. Σε μια χώρα που οι τριαντάρηδες ζητάνε χαρτζιλίκι από τον μπαμπά, οι τριαντάρες κωλοβαράνε όλη μέρα γιατί θεωρούνται μπεμπέκες και όλοι οι πολιτικοί δηλώνουν αθώοι για την κατάντια της χώρας, βλέπεις 20χρονους και 23χρονους αντιεξουσιαστές να αναλαμβάνουν ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών τους και να δηλώνουν στα ίσια πως δεν αναγνωρίζουν ούτε τα δικαστήρια, ούτε το κράτος, ούτε τίποτα (σ.σ. «Αναρχική είμαι, δεν είμαι ζητιάνα να κάνω παζάρια και διαπραγματεύσεις» είχε γράψει σε επιστολή της η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη). Επίσης, σε μια εποχή απόλυτης ιδιωτείας, αυτοί οι νεαροί επιδεικνύουν συγκινητική αλληλεγγύη στους συντρόφους τους.
Δεν είμαι πολιτικός επιστήμονας ή κοινωνιολόγος για να κάνω αναλύσεις στις κοινωνικές αλλαγές, αλλά περπατάω στους δρόμους, βλέπω και προσπαθώ να καταλάβω. Πριν από μερικά χρόνια, σε μια πορεία του Πολυτεχνείου, διαπίστωσα με έκπληξη πως το μπλοκ των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών δεν αποτελείτο πια από τα συνήθη διακόσια με τριακόσια άτομα – ήταν πια χιλιάδες.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι συλλήψεις και οι καταδίκες –αλλά και η κοινωνικοπολιτική και οικονομική κατάσταση- θα πυκνώσουν κι άλλο τις τάξεις των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών.
Είναι λάθος να βαφτίζονται τρομοκράτες, είναι λάθος να φυλακίζονται, είναι λάθος να αντιμετωπίζονται με χιλιάδες αστυνομικούς. Είναι λάθη που θα πληρωθούν ακριβά. Αλλά δεν αρκεί να το λέω εγώ.
Διαβάστε περισσότερα »

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας να δώσει λύση!




Στο αμφιθέατρο ενός αμερικανικού πανεπιστημίου, κάνει διάλεξη ένας φιλόλογος σε ακροατήριο φοιτητών, και μεταξύ άλλων λέει τα εξής:


- Σε πολλές γλώσσες..., δύο αρνήσεις μας κάνουν μια κατάφαση. Σε άλλες γλώσσες, δύο αρνήσεις δίνουν άρνηση. Δεν υπάρχει όμως σε καμιά, μα καμιά γλώσσα, η περίπτωση που δύο καταφάσεις να δίνουν άρνηση.

Οπότε ακούγεται από το ακροατήριο η φωνή του Έλληνα φοιτητή
:
- Ναι, καλά!




http://to-kounavi.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα »

Οι γονεις της δεκαετιας!

1233635247_11
Διαβάστε περισσότερα »

Επεισόδιο βουλευτή του ΛΑΟΣ με αλβανή


Κατά την παράδοση 138 εργατικών κατοικιών στη Λάρισα

Επεισόδιο βουλευτή του ΛΑΟΣ με αλβανήΟι 138 από τις 264 συνολικά εργατικές κατοικίες, στην περιοχή Γιάννουλη της Λάρισας, παραδόθηκαν σήμερα σε δικαιούχους παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Κεγκέρογλου και της προέδρου του ΟΕΚ, Γωγώς Κωτίδου.

Στο πλαίσιο ομιλίας του ο αρμόδιος υφυπουργός, υπογράμμισε ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοιχτούν σταδιακά όλα τα προγράμματα παροχών του ΟΕΚ (επιδότηση ενοικίου, δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας και άλλα).

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η δημιουργία οικισμών για εργαζομένους εκ μέρους του ΟΕΚ, στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ώστε να υλοποιηθούν σταδιακά τα όνειρα χιλιάδων εργαζομένων για απόκτηση κατοικίας.

Αναφερόμενος εξάλλου, στην εκκρεμότητα για την δημιουργία «Μεσογειακού χωριού» στην Λάρισα, ενόψει των «Μεσογειακών Αγώνων» του 2013, ο κ. Κεκγέρογλου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για αυτοδύναμη κατασκευή κατοικιών από τον ΟΕΚ . Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ο Οργανισμός θα είναι ανοιχτός αν ο σχεδιασμός του Μεσογειακού Χωριού συμπέσει με τα προγράμματα του.

Οι λοιπές κατοικίες δεν παραδόθηκαν σήμερα γιατί εκκρεμούν ενστάσεις.

Πάντως η διαδικασία «χαρακτηρίστηκε», από επεισόδιο που εξελίχθηκε μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλη και της προέδρου του ΟΕΚ, Γωγώς Κωτίδου.

Συμβολικά κλήθηκαν οι παριστάμενοι βουλευτές να επιδώσουν στους δικαιούχους παραχωρητήρια .Όταν ήρθε η σειρά του κ. Ροντούλη , η δικαιούχος στην οποία έπρεπε να παραδώσει ήταν αλλοδαπή, από την Αλβανία.

Ο κ. Ροντούλης, αρνήθηκε να παραδώσει το παραχωρητήριο, υπενθυμίζοντας τη θέση του κόμματος του ότι πρώτα θα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες των ελλήνων εργαζομένων, όταν μάλιστα υπάρχουν και πολύτεκνοι που έχουν ανάγκη κατοικίας και ακολούθως οι αλλοδαποί.

Η θέση του κ. Ροντούλη προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του ΟΕΚ η οποία αναφώνησε «ντροπή σου». Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ στράφηκε στον παρόντα υφυπουργό από τον οποίο ζήτησε να την επαναφέρει στην τάξη. «Η κ. Κωτίδου είναι υπηρεσιακή παράγοντας και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις για εκπροσώπους του Κοινοβουλίου» είπε ο Α. Ροντούλης στον κ. Κεγκέρογλου.


Διαβάστε περισσότερα »

O Κυνόδοντας στο δεύτερο γύρο των Όσκαρ!






Εννέα ταινίες περνάνε στον επόμενο γύρο για τα Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και ανάμεσά τους βρίσκεται ο "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου. Η ταινία, που παίζεται τις τελευταίες ημέρες στο Λος Άντζελες φαίνεται πως κέρδισε τους ψηφοφόρους της Ακαδημίας ανάμεσα σε 66 φιλμ. Η τελική πεντάδα που θα απαρτίζει τις υποψηφιότητες ψηφίζεται τις επόμενες μέρες και θα ανακοινωθεί στις 25 Ιανουαρίου.




Οι υπόλοιπες ταινίες που προκρίνονται είναι οι εξής:


Αλγερία, “Hors la Loi” (“Outside the Law”), Ρασίντ Μπουσαρέμπ Καναδάς, “Incendies,” Ντενί Βιλνέβ Δανία, “In a Better World,” Σουζάνε Μπίερ Ιαπωνία, “Confessions,” Τετσούγια Νακατσίμα Μεξικό, “Biutiful,” Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου Νότιος Αφρική, “Life, above All,” Oliver Schmitz Ισπανία, “Tambien la Lluvia” (“Even the Rain”), Ισιάρ Μπολέν Σουηδία, “Simple Simon,” Αντρέας Ομάν Φ.Β.





http://kyparissiaonline.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα »

Σαν Σήμερα: 22/01/2011




1788: Γεννιέται ο Άγγλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρωνας.

1830: Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

1913: Η Τουρκία αποδέχεται τους όρους για ειρήνευση στη Βαλκανική Χερσόνησο και παραχωρεί την Αδριανούπολη.

1939: Η πρώτη διάσπαση ατόμου ουρανίου επιτυγχάνεται στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

1946: Γεννιέται ο αμερικανός ρόκερ Μιτ Λοφ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μάρβιν Λι Αντέι.

1965: Παντρεύονται ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

1969: Πεθαίνει, σε ηλικία 48 ετών, η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζούντι Γκάρλαντ.

1972: Ύστερα από 10 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, τα σύνορα της ΕΟΚ διευρύνονται με την ένταξη της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας.

1982: Πεθαίνει, σε ηλικία 74 ετών, ο δημοφιλής ηθοποιός Παντελής Ζερβός.

1994: Πεθαίνει, σε ηλικία 70 ετών, ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Τέλυ Σαββάλας.
Διαβάστε περισσότερα »