Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Αν δεν έριχνες τη μολότοφ...

Είμαι πάνω στο μαντράκι, δεξιά όπως κοιτάς το κτήριο της βουλής για να μπορώ να τραβώ φωτογραφίες. Οι καϋμένοι οι ΜΑΤατζήδες πήραν εντολή από κάποιον ανώτερο να έρθουν γύρω γύρω από την μάντρα για να την φυλάνε. Και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή λάμβανε χώρα μια μεν, ειρηνική δε, διαδήλωση κάποιοι αποφάσισαν να διώξουν τον πολύ κόσμο...
Εμφανίστηκαν "τα παιδιά με τις μολότοφ" ( δεν είναι κουκουλοφόροι ούτε αναρχικοί ούτε αντιεξουσιαστές) και επιτέθηκαν στο πλαϊνό μέρος της βουλής. Οι αστυνομικοί που κόντεψαν να καούν ολόκληροι απάντησαν με δακρυγόνα και ο κόσμος προσπαθώντας να βρει καθαρό αέρα έφευγε τρέχοντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάποιες φωνές ακούγονταν: "Μη φεύγετε! Είναι προβοκάτσια!". Φυσικά όλοι έφυγαν.
Κάπου εκεί και αφού είχα απομακρυνθεί βυθίστηκα σε σκέψεις. Τι θα είχε γίνει αν δεν είχαν πέσει οι μολότοφ? Τι θα είχε γίνει αν οι πολίτες δεν υποχωρούσαν? Τι θα είχε γίνει αν έμεναν εκεί όλοι μέχρι το βράδυ?
Με ποια λογική έγιναν όλα αυτά? Επειδή μερικά "παιδάκια" ήθελαν να δείξουν το θυμό τους (ή τη βλακεία τους-ποιος ξέρει?) την πλήρωσαν 100.000 άνθρωποι... Αν όλα αυτά δεν είχαν γίνει, και αν όλα αυτά δεν συνέβαιναν κάθε φορά μήπως οι διαδηλώσεις θα ήταν πιο αποτελεσματικές? Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως αυτά τα γεγονότα εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών στους οποίους διαμαρτυρόμαστε.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σήμερα. Δεν έπεφταν μολότοφ στα πόδια των αστυνομικών, εκείνοι δεν απάντησαν με δακρυγόνα και όλοι έμειναν στις θέσεις τους. Οι πολίτες που θα συνέρεαν έξω από τη βουλή θα ήταν σημαντικά πιο υπεράριθμοι από αυτούς που πήγαν. Θα συνεχίζαμε ειρηνικά τη διαδήλωση, θα λέγαμε τα συνθήματά μας και δε θα φεύγαμε. Ίσως είμαι ρομαντικός, το παραδέχομαι, αλλά έτσι δεν θα ήταν καλύτερα? Δεν υιοθετώ την άποψη ότι όλοι αυτοί ήταν βαλτοί αλλά είτε είναι είτε όχι πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ήθελε ο απλός λαός. Έδιωξαν τον κόσμο. Με τη βλακεία που τους δέρνει έδιωξαν τον κόσμο που ήθελε να διαδηλώσει ειρηνικά. Κι αν κάποιοι από αυτούς που συνηθίζουν να πηγαίνουν στις διαδηλώσεις ήξεραν πώς να συμπεριφερθούν, όλοι εμείς οι υπόλοιποι που δεν έχουμε την σχετική εμπειρία δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε.΄
Εν κατακλείδει, αγαπητέ εσύ με τις μολότοφ, γιατί τις ρίχνεις ρε αγόρι μου? Βλέπεις στο πρόσωπο του "Μπάτσου" την εξουσία που πολεμάς? Είσαι αναρχικός και κατά του φασισμού? Αυτό που κάνεις δεν είναι φασιστικό? Δεκαπέντε άτομα σαν την αφεντιά σου χάλασαν μια διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών... Δεν είναι κρίμα? Σκέψου πως αν δεν είχες ενεργήσει έτσι, ίσως να έφτανες ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου. Όποιος κι αν είναι αυτός. Ή τουλάχιστον δε θα έβαζες ταφόπλακα στην υλοποίηση του στόχου των υπολοίπων. Κρίμα...


(ΣΑΣ)ΒΑΡΕΘΗΚΑ-ΑΣΙΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα »

Κι άλλες φωτογραφίες απο τις διαδηλώσεις




Διαβάστε περισσότερα »

Ρεπορτάζ από το κέντρο της Αθήνας


Περίπου 100.000 πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας κατά των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ως συνήθως η ειρηνική πορεία και στάση των πολιτών έξω από την βουλή αμαυρώθηκε από τα ακραία στοιχεία. Δηλαδή τους αστυνομικούς και αυτούς με τις μολότοφ (δεν είναι ούτε αναρχικοί ούτε κουκουλοφόροι ούτε αντιεξουσιαστές). 4 μολότοφ έσκασαν ακριβώς δίπλα στα πόδια του υπογράφοντος ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ξεκίνησαν να πέφτουν και δακρυγόνα. Κάπου εκεί σκόρπισαν και οι διαδηλωτές και άρχισε ο πετροπόλεμος στα στενά του Κολωνακίου και των γύρω περιοχών.
Διαβάστε περισσότερα »

Λαοθάλασσα στο κέντρο της Αθήνας! Ελάτε όλοι!


Συγκεντρώσεις από άλλες εποχές θυμίζει η σημερινή στο κέντρο της Αθήνας καθώς ο κόσμος που είχε αρχίσει να συρρέει από πολύ νωρίς ολοένα και πυκνώνει. Οι απεργοί δίνουν δυναμικό «παρών» στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η κυκλοφορία στο κέντρο έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους από το Πεδίο του Άρεως- όπου έχουν συγκεντρωθεί ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ- έως τη οδό Σταδίου ενώ στην Ομόνοια βρίσκονται τα μέλη του ΠΑΜΕ. Στην πορεία συμμετέχουν με πολυπληθές «μπλοκ» και οι κάτοικοι της Κερατέας που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Αναμένεται να αρχίσει σε λίγο η πορεία με πιθανότερη κατάληξη τη Βουλή.


Διαβάστε περισσότερα »

Σαν Σήμερα: 23/02/2011




1468: Πεθαίνει ο εφευρέτης της τυπογραφίας Γιοχάνες Γκένσφλάις Τσουρ Λάντεν Τσουμ Γκούτεμπεργκ, γνωστός στην Ελλάδα ως Ιωάννης Γουτεμβέργιος. Την ίδια ημερομηνία του 1455 είχε τυπώσει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.

1883: Γεννιέται ο αμερικανός σκηνοθέτης Βίκτωρ Φλέμινγκ.

1939: Γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φόντα.

1943: Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ), που έδρασε στην κατοχή και στις τάξεις της συγκέντρωσε την αφρόκρεμα της ελληνικής νεολαίας.

1957: Πεθαίνει η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου.

1965: Πεθαίνει ο άγγλος κωμικός Σταν Λόρελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον, ο «λιγνός» της μεγάλης οθόνης. («Χοντρός και Λιγνός»)

1966: 1500 τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ.

1973: Οι φοιτητές, που έχουν εξεγερθεί κατά της χούντας των συνταγματαρχών, καταλαμβάνουν τη Νομική Σχολή της Αθήνας.

1973: Πεθαίνει η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

1992: Πεθαίνει ο Μάρκος Βαφειάδης, ο αρχηγός του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Διαβάστε περισσότερα »