Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Όλοι γκρινιάζουν!


Mε αφορμή την επικαιρότητα που είχε χθες El Clasico και σήμερα υποβιβασμούς, ορίστε μερικοί σύγχρονοι Καϊλες:

Γατάκια όμως όλοι τους μπροστά στον…

…έναν…


…στον μοναδικό…


…στον αξεπέραστο…


…στο καμάρι μου…


…στον ομορφάντρα…


…στον:

ps. Mην κάνεις καμιά βλακεία αύριο Γιωργάκη Πρωθυπουργέ και μου στερήσεις τα πλέι οφ και τον Καραγκούνη!



Διαβάστε περισσότερα »

Άλλο Ιστορία, άλλο σχολικά βιβλία ιστορίας


Θάνος ΒερέμηςΗ επιστήμη της Ιστορίας δεν είναι συνώνυμη με τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας. Η πρώτη επιχειρεί διαδοχικές προσεγγίσεις της αλήθειας κάθε θέματος, με βάση τα στοιχεία τα οποία διαθέτει, ενώ τα εκπαιδευτικά βοηθήματα σκοπό έχουν να δημιουργήσουν πρότυπα συμπεριφοράς για τους νέους και φρονηματισμού για τους μεγαλύτερους.
Επειδή η Ιστορία δεν είναι ακριβής επιστήμη σαν τη Βιολογία ή την Φυσική, δίνει στους αναγνώστες των ιστορικών βιβλίων την ψευδαίσθηση ότι κατέχουν τα πορίσματα της επιστήμης με την ίδια εγκυρότητα που διαθέτουν οι επαγγελματίες ιστορικοί. Οι επαγγελματίες, όμως, σε αντίθεση με τους ερασιτέχνες, αναλώνουν μεγάλο μέρος του βίου τους μελετώντας πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές της Ιστορίας.
Το 1821, όπως διδάσκεται στα σχολεία και γιορτάζεται κάθε 25η Μαρτίου, δεν αποδίδει το πνεύμα και όλες τις πληροφορίες των πολυάριθμων απομνημονευμάτων αγωνιστών, κληρικών, προκρίτων, λογίων και γενικά όσων υπήρξαν αυτόπτες. Αντίθετα αποτελεί την αναγκαία κατασκευή για να δικαιωθεί η γέννηση και η λειτουργία του κράτους.
Η σχολική ή κρατική αντίληψη της εθνικής ιστορίας δεν περιορίζεται, βέβαια, στην Ελλάδα. Όλα τα έθνη-κράτη καλλιεργούν ψευδαισθήσεις για τη μοναδικότητα και την ιερότητα των προγόνων τους. Οι ιστορικοί γνωρίζουν ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές παρουσιάζουν κάποια σταθερά χαρακτηριστικά μέσα στο χρόνο: την ροπή προς την επιβίωση, την κυριαρχία και γενικότερα σε ενέργειες που θα τις χαρακτηρίζαμε ως ιδιοτελείς. Ασφαλώς η υπέρβαση αυτών των τάσεων αποτελεί, επίσης, αντικείμενο της ιστορικής επιστήμης, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι οι βραχύβιες εξάρσεις είναι ο κανόνας. Η θυσία του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και η άρνηση της αρχιστρατηγίας από τον Μάρκο Μπότσαρη, δεν είναι οι μοναδικές υπερβάσεις της αυτοσυντήρησης και της ιδιοτέλειας, αποτελούν όμως εξαιρέσεις στον κανόνα.
Η Ιστορία είναι γοητευτική επιστήμη γιατί είναι γεμάτη από εκπλήξεις σαν τις παραπάνω. Δυστυχώς, τα φαινόμενα που βιώνουμε στη χώρα μας εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια, δεν περιέχουν ηρωικές υπερβάσεις αλλά ούτε και αποδοχή των κανόνων συμπεριφοράς τους οποίους θεσπίζουν οι νόμοι. Βιώνουμε, αντίθετα, την ανομική ιδιοτέλεια των πολιτικών ηγετών, των συνδικαλιστών, των πάσης μορφής παραβατών αλλά και τη συλλογική αρπακτικότητα ολόκληρης της κοινωνίας, από τα ευνοημένα ως τα λιγότερο ευνοημένα μέλη της. Οι εκλεγμένοι μας αντιπρόσωποι, άλλωστε, είναι δικό μας πρόκριμα (οι Τσοχατζόπουλοι, Ψωμιάδηδες, Χρυσανθόπουλοι και πλείστοι άλλοι).
Η ιστορική ανάλυση και η υποδοχή των ιστορικών πορισμάτων από την κοινωνία θα αποτελούσε μια μορφή αναζήτησης της αυτογνωσίας και ανάκτηση της εσωτερικής μας ασφάλειας. Τα δύο αυτά πολύτιμα στοιχεία καθορίζουν και το βαθμό ωρίμανσης κάθε κοινωνίας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιμένουν στη σχολική αντίληψη της εθνικής ιστορίας και μετά την ενηλικίωσή τους, έχουν εμπιστευθεί στα σχολικά βιβλία τη διαμόρφωση της ίδιας της ταυτότητάς τους. Δεν αντιμετωπίζουν τους ήρωες ως πρότυπα συμπεριφοράς αλλά σαν ενισχυτικά στοιχεία της αυταρέσκειάς τους. Η εθνική ιστορία, όπως διαμορφώνεται στο σχολείο, εγγράφεται στο πεδίο του «πίστευε και μη ερεύνα» και δεν σηκώνει οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Προσφέρει, ασφαλώς, ψυχολογικό στήριγμα στους πιστούς αλλά όχι ευκαιρίες αυτογνωσίας, ανεξάρτητης σκέψης και βελτίωσης της συλλογικής συμπεριφοράς.
*O Θάνος Βερέμης είναι Ομότιμος Καθηγητής της Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών


Διαβάστε περισσότερα »

Το αθόρυβο ξυπνητήρι!!

Το αθόρυβο ξυπνητήριΜην σπεύσετε να χαρείτε, όμως. Η παγίδα που κρύβει είναι ύπουλη...
Ξέρετε εκείνη τη στιγμή του πρωινού, όταν χτυπά το ξυπνητήρι και η πρώτη κίνηση που κάνετε είναι να πατήσετε το snooze για να σταματήσει; Και όταν χτυπήσει μετά από λίγα λεπτά να το ξαναπατήσετε, και να το ξαναπατήσετε και το snoozing σταματημό δεν έχει; Ναι, φυσικά και το ξέρετε, το περνάμε κάθε πρωί όλοι μας.
Ο σχεδιαστής Johan Brengesjo σκέφτηκε μια εναλλακτική λύση, αρκετά πρωτότυπη και, φυσικά, στιλάτη, η οποία όμως όσο ενδιαφέρουσα και αν ακούγεται, έχει την «σκοτεινή» της πλευρά.
Πρόκειται για ένα ξυπνητήρι-δαχτυλίδι. Είναι φτιαγμένο από λάστιχο και το φοράς στο δάχτυλό σου πριν πέσεις για ύπνο. Όταν έρθει η ώρα να σε ξυπνήσει, το δαχτυλίδι αντί να βγάλει κάποιον ενοχλητικό ήχο αρχίζει να δονείται. Για να σταματήσει η δόνηση, πρέπει απλώς να κουνήσεις το χέρι σου. Φανταστικό; Όχι και τόσο. Κι εδώ κρύβεται η παγίδα της πανέξυπνης αυτής συσκευής. Κάθε φορά που θα κουνάτε το χέρι σας, το δαχτυλίδι θα αυξάνει σταδιακά τη δόνηση, απαιτώντας όλο και εντονότερες κινήσεις για να σταματήσει. Έτσι, για να μην καταλήξετε με «ξεβιδωμένο» χέρι, αναγκάζεστε να σηκωθείτε.
Δείτε την θετική πλευρά. Τουλάχιστον θα γλιτώσετε από τον σπαστικό θόρυβο των συνηθισμένων ξυπνητηριών. Είναι κι αυτή μια λύση.
queen.gr 

Διαβάστε περισσότερα »

ΔΕΙΤΕ: Αυτό είναι το βίντεο με τον Στρος Καν που "καίει" τον Παπανδρέου - Δούλευαν "υπόγεια" για να μπούμε στο ΔΝΤ!


Το βίντεο είναι από συνέντευξη του διευθυντή του ΔΝΤ, σε γαλλικό κανάλι, όπου αποκαλύπτει ότι "δεν έγιναν όλα μέσα σε 15 μέρες, αλλά δουλεύαμε με την κυβέρνηση πολλούς μήνες πριν". Εννοεί ότι προετοίμαζαν την προσφυγή μας στο ΔΝΤ. Μάλιστα, ο Στρος Καν λέει ότι ο κ. Παπανδρέου τού είχε τηλεφωνήσει νωρίς ζητώντας βοήθεια: "δουλεύαμε υπόγεια για μήνες, αλλά η κυβέρνηση δεν το έλεγε στο λαό για πολιτικούς λόγους". Δείτε το απόσπασμα...
Διαβάστε περισσότερα »

Ε, όχι και να κάνουν Σκοπιανό τον Ηρακλή!

Ένα ασύλληπτο σενάριο επιστημονικής φαντασίας επεξεργάζονται κάποιοι φίλαθλοι του Ηρακλή που διαμαρτύρονται στο Κατσάνειο για τον υποβιβασμό της ομάδας.
 Η απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ να μην κάνει δεκτή την έφεση του Ηρακλή για την αδειοδότηση της ομάδας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Θεσσαλονίκη.

Το βράδυ της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν στο Κατσάνειο περισσότεροι από 5.000 φίλαθλοι του «Γηραιού», με κάποιους εξ αυτών να διαμαρτύρονται με σημαίες των Σκοπίων!

«Από τη στιγμή που πατήσατε όλα τα θέματα υγείας του ελληνικού ποδοσφαίρου (κασέτες κλπ.) και ο Ηρακλής είναι το μοναδικό πρόβλημα, εμείς φεύγουμε και πάμε στα Σκόπια»έλεγαν μερικοί εξ αυτών.

Στο Κατσάνειο βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Τάκης, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από εξοργισμένους οπαδούς της ομάδας και φυγαδεύτηκε. Εκεί βρίσκονται όμως οι Ηλιάδης, Κανακούδης και Παπατσεριανός.




Διαβάστε περισσότερα »

Ο Dr. Abebe Lelekua μοιράζει χρήμα από σήμερα!

Λοιπον αργοσχολοι φιλοι μου, βαρεθηκατε να ακουτε τον καθε εναν εγκριτο "γκουρου" του στοιχηματος να λεει το μακρυ και το κοντο του...ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ!!!
Ερχομενος απο το μαγικο δασος του Timbuktu στο προαστιο της πολης Mwaaldara της Zimbabwe ηρθα για να σας κανω να τρωτε πορτα στα προπατζιδικα...Να σας σιχαθει ο Κοκκαλης, να κλαινε οι γυρω γυρω που πεταν τα λεφτα τους δεξια και αριστερα...Ηρθε ο Dr ABEBE LELEKUA, διασημος Guru-Mentium-Pentium-μελλοντολογος-αυγοδιαβαστης-Αυτοματογραφιστας μα πανω απ'ολα ΑΝΘΡΩΠΟΣ... Καθιστε αναπαυτικα και δειτε τα κερδη να πολλαπλασιαζονται...


Υ.Γ.: Επειδη δεν ειμαστε κερδοσκοποι, θα σας δωθει αργοτερα τραπεζικος λογαριασμος για δωρεες. Κλεφτες θα γινουμε και εμεις;;; 





http://abebet.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα »

«Καμπάνα» 50.000 ευρώ στους Ράδιο Αρβύλα




Πρόστιμο από το ΕΣΡ ύστερα από καταγγελία του βουλευτή Κ. Τζαβάρα

«Καμπάνα» 50.000 ευρώ στους Ράδιο ΑρβύλαΜε πρόστιμο 50.000 ευρώ «φιλοδώρησε» το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα», με το αιτιολογικό ότι ο παρουσιαστής της εκπομπής, Αντώνης Κανάκης, χαρακτήρισε «κλίκα» του βουλευτές.


Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, για προσβολή θεσμών.


Ο βουλευτής θίχτηκε από τη φράση του Αντώνη Κανάκη ότι: «λειτουργούν σαν κλίκα οι βουλευτές. Είναι μια σπείρα των 300. Καλύπτει ο ένας τον άλλον».
Ελευθερία λόγου? Πριν από λίγες μέρες τιμωρήθηκε ΠΑΕ με χρηματικό πρόστιμο με την απόφαση να λέει "ΓΙΑ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ.Γ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ". Δημοκρατία σου λέει μετά...
ΤΣΟΓΛΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα »

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ..


1)ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ 45αρα,παραμελημένη,ατυχήσασα και μη ικανοποιήσασα,ζητά απόλαυση από πραγματικό άντρα.Βάζω τον φούρνο,βάζεις το κεφαλάκι; Μπορείς να με λες Πάμελα..
2)ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ δεσποινιδες έως 21 ετών,γραμματικές γνώσεις Δημοτικού (λίγη ορθογραφία) εμφανίσιμες,δραστήριες,πηδηχταρούλες,για νυχτερινή εργασία σε μπαρ της Λιβαδειάς.Ευχάριστο περιβάλλον,όχι κωλάδικο..Τηλεφωνήσατε κύριον Βαγγέλα..
3)ΖΗΤΕΙΤΑΙ μπάρμαν γυναίκα..
4)ΠΩΛΕΙΤΑΙ μηχανάκι με δύο ρόδες,τρίκυκλο..
5)ΕΙΜΑΙ η χρυσοχέρα Δέσποινα.Ζυμάρι πιάνω και κολώνα της ΔΕΗ γίνεται..Θα σε κάνω να λιώσεις..
6)ΟΜΟΡΦΗ 25ΑΡΑ τραγουδίστρια ψάχνει για μικρόφωνο..
7)35ΧΡΟΝΟΣ,ευκατάστατος,με βελούδινο σώμα,άτριχος από τη φύση του,ζητά εσένα τον τριχωτό,δυναμικό,ενεργητικό και άνεργο..Προϋπηρεσία κωλομπαρά στο Πεδίο του Άρεως θα ληφθεί σοβαρά υπ' όψην..
Διαβάστε περισσότερα »

Πέντε Κρητικοί κτηνοτρόφοι μηνύουν τη «Sunday Telegraph»!



Στο εδώλιο της ελληνικής Δικαιοσύνης θα καθίσουν ο εκδότης της «Sunday Telegraph» και ο διάσημος Βρετανός δημοσιογράφος Colin Freeman -γνωστός πολεμικός ανταποκριτής-, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης εις βάρος πέντε κτηνοτρόφων από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο...



Οι κτηνοτρόφοι, από προσκεκλημένοι σε γάμο στα Ζωνιανά, βρέθηκαν να «φιγουράρουν» σε εκτενές δημοσίευμα της «Sunday Telegraph» ως «πρωταγωνιστές» ενός άκρου δυσφημιστικού ρεπορτάζ για την περιοχή, με τίτλο: «Drug-dealing shepherds set up Crete crime empire» ή, στα ελληνικά, «Βοσκοί-έμποροι ναρκωτικών στήνουν αυτοκρατορία του εγκλήματος στην Κρήτη».

Οι κτηνοτρόφοι στράφηκαν εναντίον της εφημερίδας και του δημοσιογράφου, θεωρώντας ότι το επίμαχο δημοσίευμα, στο οποίο απεικονίζονται τα πρόσωπά τους, συνδέοντας τους με τη «μαφία» των Ζωνιανών, τους διέσυρε και τους συκοφάντησε. Εις βάρος των μηνυόμενων ασκήθηκε ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα κυκλοφόρησε διαδικτυακά, στις 28 Ιουνίου του 2008. Οι πέντε άνδρες, παραδοσιακοί Κρητικοί, ήταν προσκεκλημένοι σε γάμο στα Ζωνιανά και ο φακός τους έχει απαθανατίσει -εν αγνοία τους, όπως υποστηρίζουν- να κάθονται στα σκαλοπάτια του Ηρώου των Ζωνιανών. Οι πέντε κτηνοτρόφοι δεν έχουν σχέση με την περιοχή των Ζωνιανών, αλλά απλώς τίμησαν με την παρουσία τους το νεόνυμφο ζευγάρι.



Διαβάστε περισσότερα »

Σαν σήμερα 4/5/2011


1905: Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.
1931: Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τονΑλ Καπόνε για φοροδιαφυγή, σημαίνοντας την αρχή του τέλους για την «καριέρα» του διάσημου κακοποιού.
1959: Ανακοινώνονται τα πρώτα μουσικάΒραβεία Γκράμι: Άλμπουμ της Χρονιάς: Χένρι Μαντσίνι, «The Music from Peter Gunn». Τραγούδι της Χρονιάς: Ντομένικο Μοντούνιο, «Nel Blu Dipinto di Blu».
1979: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Μ. Βρετανία.
1994: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο παλαιστίνιος ηγέτηςΓιάσερ Αραφάτ υπογράφουν τη Συμφωνία του Καΐρου, με την οποία επιτυγχάνεται η αυτονομία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και την Ιεριχώ.
2001: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα.
  • Γεννησεις
1904: Ουμ Καλσούμ, αιγυπτιακής καταγωγής τραγουδίστρια - θρύλος για τους Άραβες. [θαν. 3/2/1975]
1929: Όντρεϊ Χέμπορν, βρετανοβελγίδα ηθοποιός. [θαν. 20/1/1993]
1939: Άμος Οζ, σπουδαίος ισραηλινός συγγραφέας.
  • Θανατοι
1980: Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, κομμουνιστής ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και Πρόεδρος της χώρας. [γεν. 7/5/1892]
1987: Πολ Μπάτερφιλντ, αμερικανός λευκός μπλουζίστας. [γεν. 17/12/1942]
2006: Αλέξης Δαμιανός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Οι ταινίες του «Μέχρι το πλοίο» και «Ευδοκία» σηματοδότησαν την ιστορία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. [γεν. 1921]
Διαβάστε περισσότερα »