Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Τι θέλει να πει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ???


Μια παρέμβαση για το φοιτητικό κίνημα μπορεί να παραξενέψει πολλούς και δεν θα αδικήσω όλους εκείνους που θα σκεφτούν πρώτα πρώτα αν υπάρχει σήμερα φοιτητικό κίνημα και ποιους εξυπηρετεί και δεύτερον αν το χρειαζόμαστε. Το πρώτο ερώτημα θα χωρούσε πολλή συζήτηση και πολλές απαντήσεις. Για το δεύτερο, όμως, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Το χρειαζόμαστε. Και καλύτερα να θέσω το ερώτημα διαφορετικά. Τι είδους φοιτητικό κίνημα χρειαζόμαστε; Έχουμε ανάγκη απο ένα φοιτητικό κίνημα νέας γενιάς. Δυναμικό, υγιές και ανεξάρτητο που να μπορεί να διεκδικεί καλύτερες σπουδές, καλύτερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ κάθε μέρα. Ένα φοιτητικό κίνημα για τους φοιτητές. Και όχι για να βολεύεται και να βολεύει. Η φοιτητική ενασχόληση με τα κοινά είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί, να προσαρμοστεί στην εποχή μας, να εξυπηρετήσει αποκλειστκά και μόνο το στόχο για τον οποίο είναι προορισμένη, να κάνει τη ζωή του κάθε σπουδαστή και του κάθε φοιτητή καλύτερη. Άρα χρειαζόμαστε το φοιτητικό κίνημα που δεν έχουμε σήμερα.

Φυσικά δεν ανακαλύψαμε τη φωτιά. Κάποιοι θα πουν ότι ζητάμε το αυτονόητο. Ναι, μπορεί να είναι αυτονόητο δεν είναι, όμως, και η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Και επιπλέον, σ’ αυτό τον τόπο πληρώσαμε και πληρώνουμε με μεγάλο κόστος για όλες εκείνες τις φορές που δεν χωνέψαμε το αυτονόητο, που δεν παλέψαμε αρκετά για να βάλουμε το “έτσι χρειάζεται να γίνει”, πάνω από το “δεν βαριέσαι, έτσι μας βολεύει”. Και λέμε και κάτι πιο σημαντικό: εμείς πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορουν να γίνουν έτσι όπως χρειάζεται να είναι και είμαστε έτοιμοι και να τα κάνουμε. Αν δεν το κάνουμε εμείς και αν δεν το κάνουμε τώρα, τότε θα έχουμε αφήσει άλλη μια ευκαιρία να πάει χαμένη.

Κάποιοι ίσως παραξενευτούν και ίσως άλλοι βιαστούν να διαπιστώσουν ότι ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ , της οποίας η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για 25 χρόνια είναι πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν δικαιούμαι να ομιλώ. Δυστυχώς για εκείνους θα τους διαψεύσω εύκολα πρώτον γιατί η δική μας παράταξη ήταν πάντα στην πρωτοπορία, φορέας των αλλαγών, δεύτερον γιατί εμείς ως η πρώτη και η πιο πολυπληθής δύναμη έχουμε την ευθύνη να ηγηθούμε της αλλαγής που χρειαζόμαστε και τρίτον γιατί ήδη έχουμε ριζοσπαστικές θέσεις. Σίγουρα έχουν γίνει λάθη. Απο τη στιγμή όμως που αναγνωρίζονται και τα λάθη και η ανάγκη για αλλαγή, είναι σημαντικό να διακρίνουμε πώς και με ποιους μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Εμείς στη δική μας οργάνωση πήραμε αποφάσεις με τις οποίες αποκλείουμε τους αιώνιους φοιτητοπατέρες απο συμμετοχή στα όργανα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Με τη νέα πρόταση παιδείας που διαμορφώθηκε ανοιχτά στο διαδίκτυο προτείναμε την κατάργηση της ΕΦΕΕ και τη λειτουργία νέου ενιαίου οργάνου. Είναι απαράδεκτο το κεντρικό όργανο του φοιτητικού κινήματος να μην λειτουργεί, να μην συζητιούνται τα καυτά θέματα που μας απασχολούν σε κεντρικό επίπεδο και οι Έλληνες φοιτητές να μην εκπροσωπούνται στο εσωτερικό και διεθνώς. Ζητάμε οι φοιτητικές εκλογές να γίνονται κάθε δύο χρόνια, ώστε οι φοιτητικές οργανώσεις να μην είναι εκλογικοί μηχανισμοί. Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει νέος νόμος για τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων.

Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με ό,τι κληρονομήσαμε απο το ‘74, το ‘80 το ‘90. Ό,τι προχώρησε προχώρησε και ό,τι απέμεινε είναι σήμερα βαρύδιο για το φοιτητικό κίνημα. Ο νόμος Γιαννάκου περιόρισε το ρόλο των φοιτητών στη συνδιοίκηση των πανεπιστημίων, δινόντας τους ρόλο κυρίως στα φοιτητικά ζητήματα. Τώρα είναι η ώρα για νέα τολμηρά βήματα. Ούτε η ηλικία μας, ούτε η εποχή επιτρέπουν τη στασιμότητα. Καλούμε, λοιπόν, τις υπόλοιπες πολιτικές νεολαίες, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τις Συνόδους των Πρυτάνεων κατι των Προέδρων των ΤΕΙ σε έναν ανοιχτό διάλογο για ένα φοιτητικό κίνημα νέας γενιάς.

* Ο Παπαμιμίκος Ανδρέας είναι Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔhttp://www.protagon.grΠροσέξτε λίγο το άρθρο του.... "Έχουμε ανάγκη απο ένα φοιτητικό κίνημα νέας γενιάς. Δυναμικό, υγιές και ανεξάρτητο που να μπορεί να διεκδικεί καλύτερες σπουδές, καλύτερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ κάθε μέρα. Ένα φοιτητικό κίνημα για τους φοιτητές. Και όχι για να βολεύεται και να βολεύει. Η φοιτητική ενασχόληση με τα κοινά είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί, να προσαρμοστεί στην εποχή μας, να εξυπηρετήσει αποκλειστκά και μόνο το στόχο για τον οποίο είναι προορισμένη, να κάνει τη ζωή του κάθε σπουδαστή και του κάθε φοιτητή καλύτερη. Άρα χρειαζόμαστε το φοιτητικό κίνημα που δεν έχουμε σήμερα."

Το λέει μόνος του... Ομολογία είναι αυτό πρόεδρε??? " Και όχι για να βολεύεται και να βολεύει"....."Άρα χρειαζόμαστε το φοιτητικό κίνημα που δεν έχουμε σήμερα."


ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
Διαβάστε περισσότερα »

Το σχολείο μπήκε φυλακή...


Ένα παλιό ρητό έλεγε πως "όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή". Το σχολείο και η φυλακή είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Έχει συνειδητοποιήσει κανείς πως με το νέο νομοσχέδιο του Καλλικράτη στην παιδεία, που προωθεί το υπουργείο γίνεται πραγματικότητα αυτό το ρητό? Και υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Κι αν το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες φτιάχτηκε ένα νέο νομοσχέδιο για την ταχύτερη αποφυλάκιση μικροπαραβατών από τις φυλακές, για να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση τους τότε αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Διάβασα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ την προηγούμενη εβδομάδα την ιστορία ενός παιδιού από τις φυλακές Αυλώνα. Ένα παιδί 21 ετών από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, ο οποίος πήρε τη δεύτερη θέση σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό. Ένα παιδί που περνάει έξι ώρες την ημέρα μέσα στο σχολείο των φυλακών, ένα παιδί που ο ελεύθερος χρόνος του είναι αφιερωμένος στο διάβασμα. Την ημέρα της βράβευσης του ο διευθυντής του σωφρονιστικού ιδρύματος δεν του επέτρεψε να πάει να παραλάβει το βραβείο του. Αυτή είναι η λογική τους.

Με τι όρεξη να ξανακάτσει αυτό το παιδί να διαβάσει? Ποιο κίνητρο δίνεται σε αυτόν τον άνθρωπο για να συνεχίσει? Αυτό κάνουν τα δύο υπουργεία. Αποθαρρύνουν... Η υπουργός κλείνει με την ευλογία της τρόικας τα μισά σχεδόν σχολεία της χώρας. Γιατί? Μα για να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Από τη μύγα ξύγκι δηλαδή... Το κέρδος πάνω από την παιδεία, αρκεί μόνο να βγαίνουν τα χρήματα για τη δόση του μνημονίου. Η παιδεία πάει κατά διαόλου αλλά ποιος χέστηκε? Τα λεφτά να βγαίνουν...

Συνεχίστε έτσι. Και εγγυημένα, σε λίγο καιρό θα έχετε περισσότερες φυλακές από τα σχολεία. Αλλά έτσι μπορείτε και να τα συστεγάσετε. Σιγά, και τι έγινε που οι μαθητές θα είναι στον ίδιο χώρο με τους βαρυποινίτες? Και τι έγινε που θα περνούν μπροστά από τα μάτια τους ναρκωτικά (τι? περνάνε ναρκωτικά μέσα στις φυλακές? ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ!)? Έτσι θα γλιτώσετε κι άλλα χρήματα....


ΤΣΟΓΛΑΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα »

Θεωρίες εξέλιξης των ειδών

troktiko    Θεωρίες εξέλιξης των ειδών
troktiko    Θεωρίες εξέλιξης των ειδών
troktiko    Θεωρίες εξέλιξης των ειδών
troktiko    Θεωρίες εξέλιξης των ειδών
Διαβάστε περισσότερα »

Σαν Σήμερα: 16/03/2011
1881: Πεθαίνει ο ρώσος συνθέτης Μόντεστ Μουσόργκσκι.

1900: Αρχίζουν ανασκαφές στο ανάκτορο της Κνωσού από τον βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς.

1921: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αφιόν Καραχισάρ.

1940: Η Ελλάδα αποκτά Αστικό Κώδικα.

1940: Γεννιέται ο ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

1968: Μία από τις ντροπιαστικότερες σελίδες για τους αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ. Δυνάμεις τους εισβάλουν στο χωριά Μάι Λάι και σκοτώνουν 450 αμάχους.

1978: Πεθαίνει ο ιταλός πρωθυπουργός Αλντο Μόρο, που απήχθη και δολοφονήθηκε από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

1992: Δεύτερος σεισμός μέσα σε δυο μέρες συγκλονίζει την Τουρκία, σκοτώνοντας 800 άτομα.

1998: Πεθαίνει, σε ηλικία 77 ετών, ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Χορν.
Διαβάστε περισσότερα »

Η Siemens χορηγός των εκδρομών των φοιτητικών παρατάξεων!

Τελικά είναι μπλεγμένοι όλοι με τη Siemens…Και εσείς νομίζατε, όπως και εμείς ότι θα εξυγιάνουν την Ελλάδα μετά την αποκάλυψη του Σκανδάλου.

Χορηγός της εκδρομής της ΔΑΠ η εταιρεία Siemens και η θυγατρική της Sirona Τις ημερομηνίες τις βλέπετε;……..Περσινές..

troktiko   12 Η Siemens χορηγός των εκδρομών των φοιτητικών παρατάξεων!

Αυτό έλειπε να μην ήταν και χορηγός της ΠΑΣΠ η ίδια εταιρεία.

Εδώ τους είχε χρηματοδοτήσει σε σοσιαλιστικό camping.

Σε μια εκδρομή στη Μύκονο θα κολλούσε;

troktiko   1 1 190x300 Η Siemens χορηγός των εκδρομών των φοιτητικών παρατάξεων!

Ακόμη και την περίοδο που το σκάνδαλο συγκλόνιζε την καθημερινότητα μας με τις αποκαλύψεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, οι κομματικές παρατάξεις αποδείκνυαν πόσο βαθιά είναι η εξάρτησή τους από τη Γερμανική εταιρεία.

Όταν νέοι άνθρωποι έχουν εμπλοκή στην διαπλοκή, φανταστείτε οι μεγαλύτεροι παράγοντες.

Θέλαμε και να ‘ματώσουν’ τα κόμματα..

Είναι χρόνια η ‘αγάπη’ Siemens – κομμάτων

http://logioshermes.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα »