Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Eκεί «γκαμάν» και εδώ «μας γαμάν» (άρθρο του Τάσου Φούντογλου)

Τάσος ΦούντογλουΟ καταστρεπτικός σεισμός της Ιαπωνίας ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιό δραματικό τρόπο τον χαρακτηρισμό του

πλανήτη μας ως παγκόσμιου χωριού και να αναδείξει, για μια ακόμα φορά, το πώς το πέταγμα μιας «κίτρινης» πεταλούδας στην μια άκρη του κόσμου μπορεί να επιφέρει χάος στις «λευκές» γειτονιές του δικού μας μαχαλά! Ήρθε, όμως, και για να κομίσει σύγκριση. Όπως το έθεσε, άλλωστε, και ο Tocqueville: » χωρίς συγκρίσεις το πνεύμα δεν ξέρει πώς να προχωρήσει». Και η σύγκριση με τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου αποκαλύπτει απλά το μη περαιτέρω του πνεύματος της δικής μας χώρας.

Το «γκαμάν», μια απο τις βασικές αρετές της ιαπωνικής κουλτούρας, δηλωτική της υπομονής αλλά και της επιμονής των βραχύσωμων αυτών «διαόλων» της Απω Ανατολής, μπροστά στις κάθε είδους αντιξοότητες της ζωής, αντιπαραβάλλεται ασυναίσθητα και δίχως δεύτερη σκέψη με το «εδώ μας γαμάν» του μεσογειακού μας ταπεραμέντου. Δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι και οι συγκρίσεις θλίβουν. Απο την μία η σκληρή δουλειά, η έμφαση στην κοινότητα και την κοινωνική συνοχή, η αφοσίωση, η πειθαρχία και το καθήκον, αξίες που θα επιτρέψουν στην μεγάλη αυτή χώρα να διαχειριστεί μια ακόμα βιβλική καταστροφή και να ορθοποδήσει. Και απο την άλλη ο ωχαδερφισμός, η μιζέρια, η μοιρολατρία και κυρίως η μόνιμη επωδός όλων μας για το εξακολουθητικό «μας γαμάν». Οι άλλοι πάντα. Αυτοί ευθύνονται για την κακοδαιμονία μας και αυτούς μεταχειριζόμαστε τόσα χρόνια ως βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους μιας λοιμικής κατάστασης που δεν λέει να αλλάξει.

Από συστάσεως , άλλωστε, του νεοελληνικού κράτους έως και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ‘70 η ελληνική πολιτική περιστρεφόταν νωχελικά γύρω από το μανιχαϊστικό δίπολο, υπεύθυνη κοινοβουλευτική κυβέρνηση- ανεύθυνος βασιλιάς. Ο θεσμός της βασιλείας αποτέλεσε για πάνω από έναν αιώνα τον απαραίτητο δίαυλο εκτόνωσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας και τον βασικότερο μηχανισμό ανακύκλωσης της πολιτικής αυταρέσκειας. Για όλες τις αστοχίες και τις συμφορές ευθυνόταν ο βασιλιάς και η τρισκατάρατη καμαρίλα του, ενώ για όλες τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του έθνους, υπεύθυνοι ήταν οι εκάστοτε κοινοβουλευτικοί μας άρχοντες.

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην με την γκαθίδρυση της περιβόητης προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας και μαζί του αλλάζει και η αμφίεση των πάντα απαραίτητων τράγων. Αγορές, καπιταλισμός, Μέρκελ, αμερικανικά συμφέροντα. Ιδού κύριοι οι νέοι τράγοι σας. Καλή χώνεψη. Και τσιμουδιά για το διά ταύτα. Για το ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν παράγουμε απολύτως τίποτα φταίνε οι αγορές που μας δανείζανε. Για τό ότι το ελληνικό επιχειρείν όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας συρφετός κρατικοδίαιτων μεσαζόντων φταίει ο τρισκατάρατος καπιταλισμός. Για το ότι το παίζαμε όλα αυτά τα χρόνια greek kamaki με τα λεφτά των Ευρωπαίων φταίει η Μέρκελ. Για το ότι δεν καταφεραμε όλα αυτά τα χρόνια να φτιάξουμε ένα πανεπιστήμιο της προκοπής και για το ότι οι «βάρβαροι» ξένοι κομίζουν στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι το » εδώ ΜΙΤ και Χάρβαρντ» και εμείς αντιπροτείνουμε ακόμα το » εδώ Πολυτεχνείο» , μας φταίνε οι μισητοί αμερικανοί……

Μια χώρα κατεστραμμένη και ισοπεδωμένη απο την οργή της φύσης θα κατορθώσει και πάλι να αναγεννηθεί απο τις στάχτες της, βασισμένη στην σκληρή δουλειά και την επιμονή των πολιτών της. Και εδώ; Συντεχνίες στους δρόμους να διαδηλώνουν για τα προκλητικά προνόμια που κόβονται. Συνδικαλιστές, ευάριθμων ενσήμων πραγματικής εργασίας, να κλείνουν ορυχεία λές και η επιχείρηση στην οποία εργάζονται είναι το τσιφλίκι του μπαμπά τους. Υπουργεία να τελούν σε πλήρη σύγχυση για το τί πρέπει να κάνουν, ανήμπορα να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες για το απαραίτητο των αποφάσεων τους.

Περιφερόμενοι κλακαδόροι της διαχρονικής κομματικης ευτέλειας να μοιράζουν δεξιά και αριστερά χρίσματα και αξιώματα, χωρίς κανέναν απολύτως αξιολογικό μηχανισμό. Ιεροκήρυκες του φαιδρού προοδευτισμού να διαδηλώνουν καθημερινά την αλληλεγγύη τους στους λαθρομετανάστες και κανείς να μην αρθρώνει έστω και μια λέξη συμπαράστασης για τους χιλιάδες λαθρεπιβάτες αυτής της δύσμοιρης χώρας. Και ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο να χτίσει όραμα και να δώσει προοπτική.Ο ορισμός της απόλυτης παρακμής. Αλλά είπαμε. Για το ότι «μας γαμάν» φταίνε πάντα οι άλλοι. Ποτέ εμείς. Με τις υγείες μας. λοιπόν…

* Ο Τάσος Φούντογλου είναι γιατρός-νεφρολόγος στο γενικό νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας.



http://www.aixmi.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Νέο σοκ στον ελληνικό στίβο: Ποινή 2 ετών στη Δεβετζή

Συνεχίζεται η απομυθοποίηση Ελλήνων Ολυμπιονικών που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια με περιπτώσεις ντόπινγκ κυρίως στον στίβο και την άρση βαρών. Η Χρυσοπηγή Δεβιτζή, τιμωρήθηκε με διετή ποινή αποκλεισμού από τη διεθνή ομοσπονδία στίβου (ΙΑΑF), επειδή “απέτυχε να δώσει δείγμα” σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ που έγινε στις 23 Μαΐου 2009 σε καμπ προετοιμασίας στην Ουκρανία.

Η ΙΑΑF ενημέρωσε τον ΣΕΓΑΣ για ποινή αποκλεισμού μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2012 και πρόσθεσε το όνομα της 36χρονης πρωταθλήτριας στον πίνακα με τους τιμωρημένους αθλητές που διατηρεί στην ιστοσελίδα της για παραβάσεις του κανονισμού ντόπινγκ.

Η υπόθεση πάντως δεν είναι τωρινή, αφού ο ΣΕΦΑΣ φέρεται να ενημερώθηκε από την IAAF πέρσι το καλοκαίρι, αλλά επί της ουσίας δεν ασχολήθηκε ποτέ. Η διεθνής ομοσπονδία ζητούσε μέσω του ΣΕΓΑΣ εξηγήσεις από τη Δεβετζή, μια διαδικασία που έδειξε να παγώνει από τη στιγμή που η αθλήτρια είχε ουσιαστικά αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ωστόσο το φθινόπωρο, με την απόφασή της να επιστρέψει στους στίβους, η ΙΑΑF άνοιξε εκ νέου τον φάκελο και διεμήνυσε τον ΣΕΓΑΣ πως θα αποφασίσει η ίδια για το θέμα. Έτσι κι έγινε με την επιβολή ποινής διετούς αποκλεισμού.

Η Δεβετζή στην πολύχρονη λαμπρή σταδιοδρομία της στο άλμα εις τριπλούν, κατέκτησε μεταξύ άλλων ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και χάλκινο τέσσερα χρόνια αργότερα στο Πεκίνο. Με την ποινή αποκλεισμού σβήνει το όνειρο της να πάρει μέρος και σε τρίτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα.



Διαβάστε περισσότερα »

ο πιο συναρπαστικός τρόπος για να πιεις μπύρα! ΑΠΛΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!

Διαβάστε περισσότερα »

Σαν Σήμερα: 19/03/2011




1831: Η πρώτη ληστεία σε τράπεζα λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη. Οι ληστές φεύγουν από τη City Bank με 245.000 δολάρια.

1918: Στις ΗΠΑ, με απόφαση του κογκρέσου δημιουργούνται τέσσερις ζώνες, στην καθεμία από τις οποίες εφαρμόζεται τοπική ώρα.

1936: Γεννιέται η ελβετίδα ηθοποιός Ούρσουλα Άντρες.

1939: Οι έλληνες ανακαλύπτουν τις εκπτώσεις λίγο πριν από το έπος του ΄40 και την κατοχή. Καθιερώνεται για πρώτη φορά το «δεκαήμερο φτήνιας» στα καταστήματα της χώρας.

1954: Στις ΗΠΑ, μεταδίδεται το πρώτο τηλεπαιχνίδι στην ιστορία της μικρής οθόνης.

1955: Γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός Μπρους Γουίλις.

1960: Μεταφέρονται στην Ελλάδα τα οστά του μεγάλου βάρδου της ποίησης Ανδρέα Κάλβου.

1983: Ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδινή» Τζόρτζης Αθανασιάδης δολοφονείται από τη «17 Νοέμβρη».
Διαβάστε περισσότερα »