Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οι βουλευτές πολεμούν το αυτονόητο...

Περιποιημένο άδειασμα του Δ. Δρούτσα

Βουλευτές εξοργισμένοι με την πρότασή του για περικοπή προνομίων

Κόκκινο πανί έχει γίνει για πολλούς βουλευτές ο Δημήτρης Δρούτσας, ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός που τόλμησε να προτείνει την κατάργηση ορισμένων προνομίων που απολαμβάνουν τα μέλη του κοινοβουλίου.

Αφορμής δοθείσης, σήμερα «τα άκουσε» σε επιτροπή της Βουλής χωρίς καν να είναι παρών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα πυρά ήταν φίλια αφού προέρχονταν από «συντρόφους» του στο ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών για λαϊκισμό με στόχο να μεταφερθεί το πρόβλημα της χώρας σε άλλο επίπεδο, προσθέτοντας ότι «δε σεβάστηκε ούτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος είναι 25 χρόνια βουλευτής».

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών να φωνάξει τον κ. Δρούτσα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, ενώ υπαινίχθηκε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σε αντίστοιχο ύφος, ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι «τέτοιες δηλώσεις σαν του υπουργού Εξωτερικών ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δεν συμβάλλουν στο κλίμα εθνικής ενότητας».

Ο κ. Δρούτσας βρήκε πάντως σύμμαχο στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Βουδούρη, που εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τον διαχωρισμό των εξουσιών προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι πως στο πλαίσιο αυτής της κρίσης υπάρχει κίνδυνος η κοινοβουλευτική δημοκρατία να είναι η παράπλευρη ζημιά της κρίση και γι’ αυτό πρέπει να γίνει συζήτηση γιατί το κοινοβούλιο χρειάζεται μεταρρύθμιση».

Η παριστάμενη αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πήρε σαφείς αποστάσεις, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του κ. Δρούτσα «προσωπική άποψη κι όχι έλλειψη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο».

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για «βουλευτή - καθεστώς»:

«Για εμένα προσωπικά, ένα από τα πιο σημαντικά είναι να αλλάξει και αυτή η εικόνα του πολιτικού, του βουλευτή αν θέλετε, ως καθεστώτος» ήταν η αποστροφή του κ. Δρούτσα, ο οποίος πρότεινε και συγκεκριμένα μέτρα για να αλλάξει η εικόνα αυτή. Μεταξύ αυτών:

• Διάλειμμα έπειτα από δύο θητείες και δυνατότητα επανεκλογής μόνο μετά από μια θητεία αποχής.

• Ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας και επανάκτηση του βουλευτικού αξιώματος σε περίπτωση απομάκρυνσης από την κυβέρνηση.

• Να μην κόβεται η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας κάθε φορά που ένα αυτοκίνητο μπαίνει ή βγαίνει από τη Βουλή.


• Τέλος στα βουλευτικά αυτοκίνητα και ένταξη των βουλευτών στο ενιαίο μισθολόγιο.


Διαβάστε περισσότερα »

Σαν σήμερα 31/5/2011


1678: Ξεκινούν στο Κόβεντρι της Αγγλίας οι εορτασμοί σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα.
1907: Το πρώτο ταξί κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
1910: Η Ανιές, η αδελφή του ιδρυτή του προσκοπισμού λόρδου Μπέιντελ Πάουελ, ιδρύει το Σώμα των Οδηγών.
1915: Θρίαμβος Βενιζέλου στις εκλογές. Λαμβάνει τις 185 από τις 316 έδρες της Βουλής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Οι ψηφοφόροι τάσσονται με τη θέση του Βενιζέλου για έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».
1952: Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1987: Βγαίνει στον αέρα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο δημοτικός «Αθήνα 9|84».
  • Γεννησεις
1923: Ρενιέ Γ', πρίγκιπας του Μονακό. [θαν. 6/4/2005]
1930: Κλιντ Ίστγουντ, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.
1945: Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, γερμανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. [θαν. 10/6/1982]
  • Θανατοι
1809: Γιόζεφ Χάιδν, αυστριακός συνθέτης. [γεν. 31/3/1732]
1905: Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πρωθυπουργός. Δολοφονήθηκε κατά την προσέλευσή του στη Βουλή από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες. [γεν. 1826]
2000: Τίτο Πουέντε, πορτορικάνος μουσικός της λάτιν-τζαζ. [γεν. 20/4/1923]
Διαβάστε περισσότερα »