Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μαζί τα φάγατε... Άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη

Σου δίνω έξι, μου δίνεις έξι.
-Όχι! Μου δίνεις έξι, σου δίνω πέντε.
Μωρέ τι μας λες; Σου δίνω εγώ πέντε, μου δίνεις εσύ έξι.
- Α καλά! Μου δίνεις έξι και βλέπουμε.
Όχι, εσύ μου δίνεις έξι και βλέπουμε.
- Πρόσεξε μην ανοίξω το στόμα μου.
Εγώ να μην ανοίξω το στόμα μου.

Κάπου εδώ ολοκληρώθηκε η διαλεύκανση (!) του σκανδάλου Ζίμενς και έπεσαν οι διαφημίσεις.

Αυτό που είναι απορίας άξιο είναι γιατί τα κανάλια έχουν τέτοια αγωνία για το σκάνδαλο Ζίμενς. Τι σημασία έχει αν το ΠΑΣΟΚ παραπέμψει πέντε γαλάζιους και η Νέα Δημοκρατία έξι πράσινους; Περιμένει κανείς να γίνει κανένα δικαστήριο, να παρθεί κάποια απόφαση και να μπει κανείς στη φυλακή; Εδώ στο Βατοπέδι – το σκάνδαλο των σκανδάλων όχι προς τα ποσά αλλά ως προς την οσμή - οι φάκελοι έκλεισαν. Οι υπουργοί που παραπέμφθηκαν από την Βουλή δεν έχουν τελικά ποινικές ευθύνες, παραγράφησαν! Και οι μοναχοί – και οι βοηθοί τους- πήραν αναβολή ένα χρόνο για να μελετήσουν την υπόθεση καθότι όλους αυτούς τους μήνες που η υπόθεση τους ήταν στα πρωτοσέλιδα εκείνοι μελετούσαν τις γραφές. Και ήταν τόσο νωπό το Βατοπέδιο σκάνδαλο. Κάποιοι πλούτισαν - κάποιοι άλλοι αναστήθηκαν (πολεμώντας αυτούς που πλούτισαν). Και μια κυβέρνηση έπεσε μόλις πριν από 16 μήνες. Στη Ζίμενς που ξεκινάει πριν 16 χρόνια (και βάλε) τι άκρη να βρεις; Είναι κουραστικό να το επαναλαμβάνουμε αλλά πάρτε μόνο τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων την τελευταία 20ετία και δώστε της στον μπακάλη της γειτονιά σας. Δεν βγαίνουν τα νούμερα. Και ύστερα πάρτε τα περιουσιακά στοιχεία - αυτά έστω που έχουν κατατεθεί στην Βουλή μέσω των δηλώσεων Πόθεν έσχες - των υπουργών που χειρίστηκαν τους μεγάλους λογαριασμούς της Ζίμενς. Επίσης δεν βγαίνουν τα νούμερα (για τους περισσότερους). Και θυμηθείτε τις δηλώσεις των στελεχών της Ζίμενς που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό για το «αναλογικό λάδωμα των κομμάτων». Ας σταματήσουμε να μαλώνουμε λοιπόν και ας ξαναδιαβάσουμε …. Πάγκαλο. Ο ελευσίνιος πολιτικός το είχε πει ξεκάθαρα και κάποιοι τον παρεξήγησαν: «Μαζί τα φάγαμε» (γαλάζιοι και πράσινοι υπουργοί)!
 





http://www.protagon.gr
Διαβάστε περισσότερα »

8 πράγματα που μάθαμε λάθος στο σχολείο!


Μάλλον κάποια πράγματα δε μας τα μάθανε σωστά. Μια λίστα το περιεχόμενο της οποίας θα μας εκπλήξει.
Perierga.gr - Τα μάθαμε λάθος1) Ο Αϊνστάιν ήταν κακός μαθητής
Γενιές παιδιών μεγαλώσανε με την πεποίθηση ότι ο νομπελίστας φυσικός δεν τα κατάφερνε καλά στο σχολείο. Στην πραγματικότητα τα πήγαινε πολύ καλά, ιδιαίτερα στη φυσική και τα μαθηματικά!
Perierga.gr - Τα μάθαμε λάθος2) Στα ποντίκια αρέσει το τυρί
Στα ποντίκια αρέσουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα όπως επίσης το φυστικοβούτυρο και τα δημητριακά.
Perierga.gr - Τα μάθαμε λάθος3) Ο Ναπολέων ήταν κοντός
Στην πραγματικότητα είχε ύψος  περίπου 1,7 μέτρα, που ήταν το μέσο ύψος για την εποχή του.
Perierga.gr - Τα μάθαμε λάθος4) Ο Τόμας Έντισον ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα
Ο Έντισον ανακάλυψε πολλά πράγματα  αλλά ο ηλεκτρικός λαμπτήρας δεν είναι ένα από αυτά. Στην πραγματικότητα ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα σχεδόν ταυτόχρονα με το Βρετανό Τζόζεφ Σουάν, στον οποίο ανήκει η πατρότητα της εφεύρεσης.
Perierga.gr - Τα μάθαμε λάθος5) Ο άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκο
Ο Δαρβίνος δεν είπε ακριβώς αυτό, αν και οι περισσότεροι αυτο του χρεώνουμε. Εκείνο που υποστήριξε ο Δαρβίνος ήταν ότι οι πίθηκοι, οι χιμπατζήδες και ο άνθρωπος είχαμε τον ίδιο πρόγονο πριν από πολλα πολλά χρόνια.
Perierga.gr - Τα μάθαμε λάθος 6) Οι Βίκιγκς είχαν κράνη με κέρατα
Οι Βίκιγκς ενταφιαζόταν μεζί με τα κράνη του και τα κέρατα που χρησιμοποιούσαν για να πίνουν. Όταν ανακαλύφθηκαν οι πρώτοι τάφοι θεωρήθηκε λανθασμένα ότι είχαν κράνη με κέρατα.
Perierga.gr - Τα μάθαμε λάθος7) Ο Κολόμβος πίστευε ότι η Γη είναι επίπεδη
Μπορεί να μη γνώριζε πόσο μεγάλη είναι η Γη, αλλά σίγουρα δεν ανησυχούσε μήπως πέσει στο κενό όταν θα φτάσει στην άκρη της.
Perierga.gr - Τα μάθαμε λάθος 8. Διαφορετικά σημεία της γλώσσας αναγνωρίζουν διαφορετικές γεύσεις
Πράγματι έχουμε διαφορετικούς αισθητήρες σε διαφορετικά σημεία της γλώσσας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι χωρισμένη σε διακριτές περιοχές. (Ο διαχωρισμός έγινε κυρίως για την ευκολία διδασκαλίας).
Διαβάστε περισσότερα »

Μαριναλέδα: πώς η ουτοπία γίνεται πραγματικότητα


Ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κομουνιστική αυτή κοινότητα έχει καταφέρει να υψώσει ανάστημα ενάντια στην καπιταλιστική αγορά, προσελκύοντας αρκετές οικογένειες από τα γύρω χωριά, καθώς και από πιο μακρινές πόλεις, με το κοινοτικό πρόγραμμα στέγασης που διαθέτει, καθώς και με το σύστημα αγροτικού συνεταιρισμού της. Ο 53χρονος δήμαρχος Sanchez, ο οποίος παραμένει για τρίτη δεκαετία στο αξίωμα αυτό, αναφέρει ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση απλά δικαιώνει το σοσιαλιστικό όραμά του. «Όλοι είχαν αναγάγει την οικονομία σε θεό, ο οποίος ρύθμιζε τα πάντα με το «αόρατο χέρι» του. Παλαιότερα, θεωρούνταν αμάρτημα να μιλάς για εμπλοκή της κυβέρνησης στην οικονομία, ωστόσο τώρα γίνεται πιο αντιληπτό από ποτέ ότι η οικονομία πρέπει να έρθει στην υπηρεσία του ανθρώπου».
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ισπανία, όπου οι πολίτες δανείζονταν για να αγοράσουν σπίτια σε υπερεκτιμημένες τιμές, στην πόλη της Marinaleda οι κάτοικοι έχτιζαν τα δικά τους σπίτια χωρίς υποθήκη, ενώ αν κάποιος κάτοικος από κοντινό χωριό έχανε την δουλειά του, τότε η κοινότητα του έδινε εργασία, μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας της περιοχής. Αρκετές οικογένειες μετακόμισαν ακόμα και από την Βαρκελώνη, όταν έχασαν τις δουλειές τους, αφού υπήρχε η προοπτική της εργασίας στους αγρούς, ενώ τα έξοδά τους μειώνονταν δραστικά με την παροχή σπιτιού, και σχολείου για τα παιδιά με 17 δολάρια το μήνα. Τα εργαζόμενα μέλη της οικογένειας βγάζουν πλέον 1.500 δολάρια μηνιαίως, δουλεύοντας για το συνεταιρισμό. «Αφού μια μικρή πόλη σαν και αυτή, με τις μισές υποδομές από άλλες πόλεις, μπορεί να προσφέρει δουλειά, γιατί δεν κάνουν το ίδιο και άλλες πόλεις;» αναρωτιέται η κα. Romero, εργαζόμενη στην κοινότητα.
Οι κριτικοί της τακτικής του δημάρχου Sanchez, ωστόσο, λένε ότι υπερβάλει για τα κατορθώματα της κοινότητας. Κατά αυτούς, αντί της παραγωγής πλούτου για τους κατοίκους, ο δήμαρχος απλά έχει καταφέρει να μοιράσει τη δυστυχία σε όλα τα μέλη της κοινότητας, ενώ προσφέροντας χαμηλόμισθες εργασιακές θέσεις, καταφέρνει να εξαρτώνται οι κάτοικοι από αυτόν. Τον κατηγορούν επίσης για το ότι, ενώ αρχικά ασκούσε δριμύτατη κριτική στους μεγαλογαιοκτήμονες, πλέον έχει γίνει ίδιος με αυτούς, καθότι κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της γης. «Η πολιτική ατμόσφαιρα της Marinaleda είναι ασφυκτική, με τον δήμαρχο να έχει εξοστρακίσει κάθε πολιτικό του αντίπαλο».
Η μικρή πόλη της Marinaleda αποτελεί πεδίο άνθισης αριστερών αντιλήψεων από τον Απρίλιο του 1979, όταν και πρωτοεκλέχθηκε ο Sanchez στο αξίωμά του, ως αντιπρόσωπος της «Κολεκτίβας Ενωμένων Εργατών». Με τα χρόνια οι κάτοικοι έχουν καταλάβει φάρμες, ενώ έχουν προχωρήσει και σε απεργίες πείνας για την εξασφάλιση καλλιεργήσιμης γης και εργασίας. Διασημότερη καμπάνια ήταν αυτή του 1991, όταν και πήραν με την τοπική κυβέρνηση έκταση 3.000 εκταρίων από τον Δούκα του Infantado. Αποτέλεσμα ήταν η κοινότητα της Marinaleda να ξεκινήσει την καλλιέργεια λαχανικών και οσπρίων, ενώ σήμερα αυτοπροβάλλεται ως η «ουτοπία για την ειρήνη», καθότι δεν διαθέτει αστυνομία, κάτι το οποίο της κόβει σε δαπάνες ένα ποσό της τάξης των 350.000 δολαρίων ετησίως.
Ενώ, ωστόσο, ο δήμαρχος προβάλει την Marinaleda ως μια κομουνιστική όαση, οι αναλυτές και οι πολιτικοί του αντίπαλοι δηλώνουν ότι στην πραγματικότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από λεφτά της τοπικής αυτοδιοίκησης, και της κυβέρνησης. Τα υλικά για κάθε σπίτι κοστίζουν περίπου 25.000 δολάρια. Κατά το Salvador Becera, ανθρωπολόγο του Κέντρου Ανδαλουσιανών Σπουδών στη Σεβίλη, μπορεί ο δήμαρχος Sanchez να έχει φέρει την κοινωνική ισότητα σε μια μεγάλη αμόρφωτη και οικονομικά καταπιεσμένη κοινότητα, παρ' όλα αυτά η απόψεις του είναι αναχρονιστικές, και το μέλλον της Ανδαλουσίας έγκειται όχι στους αγρούς, αλλά στην βιομηχανία και τις υπηρεσίες. «Αυτή τη στιγμή, μπορούν να αναπνέουν ήσυχοι, με τον καπιταλισμό σε κρίση, αλλά τι θα γινόταν αν τους δινόταν η ευκαιρία να πλουτίσουν; Ποιος θα έμενε στο μικρό παράδεισο του Sanchez Gordillo τότε;».
Ο δήμαρχος Sanchez ωστόσο φαίνεται αμετακίνητος. «Έχουμε εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Αφού οι κάτοικοι με επανεκλέγουν με απόλυτη πλειοψηφία κάθε φορά, τότε κάτι κάνω σωστά» απαντά.
Πηγή: New York Times
Διαβάστε περισσότερα »

Αμπντουλάχ Γκιουλ: ''Δεν διαπράξαμε γενοκτονία των Αρμενίων''


ΟΧΙ, ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ..

Κατηγορηματικός και προκλητικός στις δηλώσεις του, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος υποστήριξε, ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι η Τουρκία δεν δέχεται ότι διέπραξε γενοκτονία κατά των Αρμενίων στην διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου...



Η δήλωση του αυτή, ήρθε ως απάντηση στην ερώτηση Αρμένιου βουλευτή, για το αν θα πρέπει, επιτέλους η Τουρκία, να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, προκειμένου να λάβει τη θέση της μεταξύ των πολιτισμένων χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την εποχή στην Τουρκία προκλήθηκαν, από τις μαζικές μετακινήσεις και την συμπεριφορά των ίδιων των λαών που ζούσαν στο τουρκικό έδαφος.

''Για να χαρακτηρισθεί γενοκτονία η συμπεριφορά μας έναντι των Αρμενίων, εκείνη την εποχή, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπήρχε, από την πλευρά της Τουρκίας, πρόθεση σφαγής.'' τόνισε χαρακτηριστικά.

''Έχουμε προτείνει, να δημιουργηθεί μία διεθνής επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει όλα τα αρχεία και τα στοιχεία της εποχής εκείνης, προκειμένου να αποδειχθεί ότι πράγματι διεπράχθη γενοκτονία.'' κατέληξε, ενώ διαβεβαίωσε πως ''εμείς θα ανοίξουμε όλα τα αρχεία μας, θα τα παραδώσουμε σ' αυτήν την Επιτροπή και θα αποδεχθούμε το όποιο πόρισμα βγάλει.''





http://apolitistosteki.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα »

Σαν Σήμερα: 26/01/2011




1925: Γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν.

1932: Η αγροτική εξέγερση, λόγω της πενίας των αγροτών, παίρνει πανελλήνιες διαστάσεις.

1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του «Παλλαϊκού Μετώπου». Έλαβε 15 έδρες και 73.411 ψήφους. Η σχετική πλειοψηφία στους «Φιλελευθέρους» με 126 έδρες και ακολουθεί το «Λαϊκό Κόμμα» με 72. Ζυμώσεις για το σχηματισμό βιώσιμου σχήματος.

1972: Αρχίζουν συνομιλίες για την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

1973: Πεθαίνει ο ηθοποιός Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον, από τις κλασσικές φιγούρες των φιλμ-νουάρ.

1982: Πεθαίνει ο Μιχαήλ Σουσλόφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ, ο κατ' εξοχήν θεωρητικός του κομμουνιστικού κινήματος.

1993: Ο Βάτσλαβ Χάβελ εκλέγεται πρόεδρος της νέας Τσεχικής Δημοκρατίας, που μαζί με τη Σλοβακία αποτελούν την πρώην Τσεχοσλοβακία.
Διαβάστε περισσότερα »