Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Για τις προτάσεις τούς πληρώνουμε

Όχι στον φράκτη στον Έβρο – Όχι στον ΧΥΤΑ της Κερατέας – Όχι στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων - Όχι στις αλλαγές στις μεταφορές… Όχι σε όλα εν ολίγοις από τα κόμματά μας. Ακόμη και η Νέα Δημοκρατία που τόσο καιρό φωνάζει για τους μετανάστες (κλείνοντας το μάτι στο συντηρητικό ακροατήριο) είπε ότι δεν θέλει τον φράκτη στον Έβρο. Λίγο ακόμη και θα κατέβει στην διαδήλωση για τους μετανάστες που διοργανώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και από την άλλη μεριά η αριστερά που έχει ταυτίσει την επανάσταση με την άρνηση. Μόνο που επαναστατώ σημαίνει ρισκάρω όχι βολεύομαι. Τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Όχι στους κινέζους του λιμανιού, όχι στην περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων. Η χώρα του ΟΧΙ.

Μόνο που το παιγνίδι τέλειωσε. Και εκτός από τα ΟΧΙ των παρελάσεων χρειαζόμαστε και καμία συγκεκριμένη πρόταση. Όχι στις προτάσεις των υπουργών λοιπόν αλλά πείτε μας τι πρέπει να κάνουμε. Συγκεκριμένα. Όσο συγκεκριμένα είναι και τα προβλήματα με τους μετανάστες (και την εκμετάλλευση τους), τα σκουπίδια, οι συντεχνίες, το αδιέξοδο στις μεταφορές. Γι’ αυτό άλλωστε δεν πληρώνονται οι Βουλευτές; Ή μόνο για να σηκώνουν τα χέρια τους οπαδικά. Οι μισοί ναι και οι άλλοι μισοί όχι, εναλλάξ.





Σταύρος Θεοδωράκης http://www.protagon.gr/
Διαβάστε περισσότερα »

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

    Η έλλειψη παιδείας φαίνεται παντού γύρω μας. Όπως και η υποκρισία όλων μας. Πετάμε σκουπίδια από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας, πιάνουμε δύο θέσεις στο πάρκινγκ, και κατεβαίνοντας αδειάζουμε  το τασάκι στον δρόμο. Όταν όμως πάμε στο εξωτερικό, δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι από το πόσο σχολαστικοί είναι σε αυτά τα θέματα οι "απολίτιστοι" Ευρωπαίοι.
    Ένα παιδί 10 ετών που θα δει τους γονείς του να ενεργούν με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν, υποσυνείδητα θα γίνει ίδιο. Έτσι δε μου φαίνεται καθόλου παράξενο που η χώρα μας πηγαίνει κατά διαόλου. Αντίθετα, νομίζω ότι εδώ και καιρό βαδίζαμε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Και προφανέστατα η κρίση στη χώρα μας δεν είναι μόνο οικονομική. Η κρίση είναι στις αξίες (που μεταξύ μας ποτέ δεν υπήρξαν στη σύγχρονη Ελλάδα). Οι αξίες που παραλάβαμε οι 20αρηδες από τους γονείς μας ήταν συγκεκριμένες. Το βόλεμα, τα εύκολα λεφτά με τον όσο γίνεται μικρότερο κόπο, την αδιαφορία για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο μας (ειδικά αν δεν είναι Έλλην). Τα πρότυπα αυτά όχι απλά έχουν κυριαρχήσει αλλά έχουν εξυψωθεί σε τέτοιο βαθμό που αυτός που τα πραγματοποιεί  είναι ο έξυπνος. Σε σημείο η αξιοκρατια να θεωρείται κάτι ανύπαρκτο στην χώρα μας και να μας φαίνεται και απολύτως λογικό.
    Η λογική όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, έχει εκλείψει. Το αυτονόητο έχει φτάσει να γίνεται είδηση. Διάβαζα πριν από καιρό σε ένα άλλο blog πως κάποιος πολιτικός στη Αγγλία είναι αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη για οφειλές 17.000 ΕΥΡΩ, που μπορούν να του επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 2 ετών. Προσπάθησα να φέρω στο μυαλό μου αυτήν την είδηση σαν ένα copy/paste στην Ελληνική κοινωνία. Μου φάνηκε αστείο. Αναρωτήθηκα... Μα στη χώρα που η Siemens λάδωνε πολιτικούς για να παίρνει δουλειές, στη χώρα που το κράτος αντάλλασσε περιουσίες με την εκκλησία, στη χώρα που είδαμε σε βίντεο υπουργό να παίρνει λεφτά από επιχειρηματία για να "κερδίσει" διαγωνισμό ακτοπλο'ι'κών γραμμών, στη χώρα που πρώην πρωθυπουργοί έδιναν συστηματικά ψεύτικα νούμερα στην ευρωπα'ι'κη ένωση για την οικονομική της κατάσταση? Όχι... Αυτά γίνονται στις κανονικές χώρες...
   Η παιδεία είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για την ύπαρξη μιας χώρας. Παιδεία δεν είναι η σχολική εκπαίδευση. Είναι και αυτή. (Αντιγράφω από Ε. Παπανούτσο) "Η παιδεία είναι το κληροδοτούμενο από γενεά σε γενεά κεφάλαιο των πνευματικών αγαθών, που σχηματίζεται μέσα στην ιστορία και από την ιστορία, με τον ατομικό και συλλογικό μόχθο του ανθρώπου." Εμείς οι ίδιοι δεν εκτιμούμε αυτόν τον μόχθο και επιτρέπουμε να καταπατούνται η λογική και η νοημοσύνη μας.
   Εν κατακλείδει, η γνώμη μου είναι πως η κατρακύλα της χώρας βασίζεται στην ελλιπέστατη παιδεία που μας προσφέρει πρώτα η οικογένεια και δευτερευόντως το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Μόνη ελπίδα φαντάζει η βούληση η δική μας για διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Και μακάρι οι επόμενες γενιές να μας αμφισβητήσουν πιο ζωηρά σε σχέση με την δική μας αμφισβήτηση στις προηγούμενες. Περαστικά μας...





ΑΡΧΙΤΣΟΓΛΑΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα »

Φιλοσοφικό ποδόσφαιρο: Ελλάδα - Γερμανία 1-0

Διαβάστε περισσότερα »

Τα ΜΜΕ μας ξαναφέρνουν τη γρίπη Η1Ν1...


Πέντε ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας

Δεύτερο θύμα της γρίπης Η1Ν1 στην ΚροατίαΈνας 53χρονος πέθανε σε κλινική του Ζάγκρεμπ από επιπλοκές της γρίπης H1N1, που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων.

Ο 53χρονος είχε διακομιστεί στις 3 Ιανουαρίου στην κλινική λοιμωδών νοσημάτων «Φραν Μιχάλιεβιτς», με συμπτώματα δύσπνοιας και πόνους στους μύες σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Τόμισλαβ Μάρετιτς.

Αυτό είναι το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στη χώρα αυτήν την περίοδο.

Στην κλινική «Φραν Μιχάλιεβιτς» νοσηλεύονται 48 ασθενείς με συμπτώματα της νέας γρίπης, πέντε από τους οποίους έχουν μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το πρώτο θύμα της γρίπης των χοίρων στην Κροατία ήταν ένας 60χρονος, ο οποίος πέθανε στις πέρσι στις 28 Δεκεμβρίου από πνευμονία και άλλες επιπλοκές, λίγες ώρες αφ’ ότου εισήχθη στο νοσοκομείο. 
Όπως καταλαβαίνετε ήρθε η ώρα να μας τρομοκρατήσουν ξανά τα ΜΜΕ προβάλλοντας κάθε λίγο και λιγάκι παρόμοια θέματα. Και ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί...
Διαβάστε περισσότερα »

Σαν Σήμερα: 07/01/2011





1502: Γεννιέται ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος, γνωστός για τη μεταρρύθμισή του στο ημερολογιακό σύστημα. 


1610: Ο ιταλός μαθηματικός και αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι ανακαλύπτει τους 4 δορυφόρους του Δία: την Ιώ, την Ευρώπη, το Γανυμήδη και την Καλλιστώ.


1896: Ο γερμανός φυσικός Γουλιέλμος Ρέντγκεν ανακοινώνει την ύπαρξη των ακτινών Χ ή ακτινών Ρέντγκεν, όπως τις είπαν προς τιμήν του.


1904: Πεθαίνει ο λόγιος και συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης.


1914: Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Σπάρτακος. 


1924: Ο Τζορτζ Γκέρσουιν ολοκληρώνει σε ηλικία 26 ετών το πιο γνωστό έργο του «Rhapsody in Blue» («Γαλάζια Ραψωδία»).


1943: Πεθαίνει ο σέρβος φυσικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. 


Γιορτάζουν: Ιωάννης, Ιωάννα, Πρόδρομος
Διαβάστε περισσότερα »

Καληνύχτα με τον αγαπημένο μας Μπρεχτ


  
Μάθαινε και τ' απλούστερα! Γι' αυτούς 
που ο καιρός τους ήρθε 
ποτέ δεν είναι πολύ αργά! 
Μάθαινε το αβγ, δε σε φτάνει, μα συ 
να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί! 
Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! 
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία. 
  
Μάθαινε, άνθρωπε στο άσυλο! 
Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή! 
Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα! 
Μάθαινε, εξηντάχρονε! 
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία. 
Ψάξε για σχολείο, άστεγε! 
Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε! 
Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν' ένα όπλο. 
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία. 
  
Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις 
Μην αφεθείς να πείθεσαι 
μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος! 
Ό,τι δεν ξέρεις ο ίδιος 
καθόλου δεν το ξέρεις. 
Έλεγξε το λογαριασμό 
εσύ Θα τον πληρώσεις. 
Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι 
Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ. 
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Διαβάστε περισσότερα »

Σοβαρό ατύχημα χωρίς θύματα στα Βριλήσσια

Στη συμβολή των οδών Μπακογιάννη και Θερμοπυλών στα Βριλήσσια, αναποδογύρισε πριν από λίγα λεπτά αυτοκίνητο.Ο οδηγός ευτυχώς υπέστη μόνο μερικές πληγές στα χέρια από την προσπάθεια του να απεγκλωβιστεί από το όχημα.
Διαβάστε περισσότερα »