Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αυτά είναι τα νέα μέτρα...

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε και διέταξε:

-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά

-Εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

-Αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ κατά 20%

-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο

-Μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%

Όσον αφορά τις περικοπές, κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης-εξομάλυνσης στο δημόσιο, ενώ επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου.

Περιορίζονται και οι συντάξεις

Τις υψηλές συντάξεις βάζει ως στόχο η κυβέρνηση, έχοντας αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήσεις εισφορών και αναπροσαρμογή επιδομάτων, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιβάλλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου η οποία θα εφαρμοσθεί κλιμακωτά.

Πρόσθετη ειδική εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν και ασφαλισμένοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας εθελουσίας εξόδου και είναι κάτω από 60 ετών.

Εξετάζεται επίσης η μείωση του εφάπαξ τουλάχιστον κατά 10% αλλά από τις αρχές του 2012 και μετά από επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους φορέων που αντιμετωπίζουν ελλείμματα.

Το υπουργείο Εργασίας φέρεται να προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700.

Ακόμη αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης (υπέρ του ΟΑΕΔ) κατά 1% στον ιδιωτικό τομέα η οποία θα επιμερισθεί κατά 0,5% στον εργοδότη και 0,5% στον εργαζόμενο.

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε και σειρά αποφάσεων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες η τρόικα μας έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, απαιτώντας άμεσα αποτελέσματα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μεταξύ άλλων ελήφθησαν, ομοφώνως, οι εξής αποφάσεις:

*Aμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και να δημιουργήσουμε ταχύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι συγκεκριμένες αυτές παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

*Yιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015 ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2014 και κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2015 δημιουργώντας έτσι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

*Στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συμπεριληφθούν επίσης πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

*Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015 που θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μειώσει έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την πώληση συμμετοχών του δημοσίου στον ΟΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ.

*Ήδη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια αξιοποίησης για τις εταιρίες για τις οποίες έχουν επιλεγεί σύμβουλοι : ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΔΑΑ, ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ανανέωση αδειών κινητής τηλεφωνίας, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή συμβούλων για τη ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνα, τους Περιφερειακούς Αερολιμένες, τα Περιφερειακά Λιμάνια.

*Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.

*Παράλληλα το Υ.Σ. ενέκρινε τη δημιουργία ειδικού φορέα («Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας») στον οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου θα επεκταθεί και θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Διαβάστε περισσότερα »

Στη φυλακή επειδή... τόλμησε να οδηγήσει



Πέντε ημέρες κράτηση για τη γενναία οδηγό
Μία γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία συνελήφθη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, επειδή τόλμησε να οδηγήσει το αυτοκίνητό της.

Ακτιβιστές υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν πως η σύλληψή της είναι υποκινούμενη από τη χώρα καταγωγής της, που αντιτίθεται σε καμπάνια του Διαδικτύου, η οποία παρακινεί τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να αντιταχθούν στην κρατική απαγόρευση για τη γυναικεία οδήγηση.

Η Μανάλ αλ-Σερίφ μαζί με μια ομάδα γυναικών δημιούργησαν σελίδα στο Facebook με την ονομασία «Μάθε με να οδηγώ ώστε να προστατεύω τον εαυτό μου» ("Teach me how to drive so I can protect myself"). Κατά αυτόν τον τρόπο επιθυμούν να πιέσουν τις τοπικές αρχές να αποσύρουν την απαγόρευση. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, ανέβασαν και βίντεο με την αλ-Σερίφ στο τιμόνι.

Αν και 12.000 άτομα υποστήριξαν την κίνηση των γυναικών μέσω του Διαδικτύου και πρότειναν μέχρι και οργάνωση ομαδικής οδήγησης από γυναίκες στις 17 Ιουνίου, η σελίδα δεν υπάρχει πια. Επιπλέον, τέθηκε εκτός λειτουργίας ακόμα και καμπάνια στο Twitter που υποστήριζε τον ίδιο σκοπό.

Η 32χρονη αλ-Σερίφ είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό κράτηση για πέντε ημέρες. Συνοδηγός ήταν ο αδελφός της, ο οποίος επίσης συνελήφθη και κρατείται.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγορεύει σε ημεδαπές, αλλά και αλλοδαπές γυναίκες να οδηγούν. Κατ’ επέκταση, τους επιβάλλεται να έχουν οδηγό. Όσες δε, δεν έχουν τη δυνατότητα να δίνουν τα 300 ή 400 δολάρια το μήνα που απαιτούνται για τις υπηρεσίες αυτές, αναγκάζονται να βασίζονται στα αρσενικά μέλη των οικογενειών τους, για να τις μεταφέρουν στη δουλειά, στο σχολείο ή οπουδήποτε αλλού έχουν να πάνε.

Η σύλληψη της νεαρής γυναίκας έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακτιβιστών οι οποίοι ζητούν την αποφυλάκισή της.

Η αλ-Σερίφ αντιμετωπίζει κατηγορίες καταπάτησης των κανόνων του συστήματος οδηγώντας στην επαρχία Κόμπαρ της χώρας της.

Παρόμοιες παρελθοντικές ενέργειες γυναικών της Σαουδικής Αραβίας να αντιταχθούν στο τοπικό σύστημα, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις αρχές και τελικά καταπνίγηκαν.


Πηγή: Associated Press
Διαβάστε περισσότερα »

Δεν θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των βουλευτών που ζητούν αναδρομικά


Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, και δεν...
διαβιβάζει στη Βουλή τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

«Περαιτέρω αναφορά σε ονόματα πρώην βουλευτών θα ήγειρε αμφισβητήσεις ως προς την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων», αναφέρει στο απαντητικό έγγραφο του ο κ. Καστανίδης, ενημερώνοντας τους βουλευτές ότι «έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο συνολικά 821 εφέσεις - αγωγές συνταξιούχων βουλευτών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δημοσιευμένες αποφάσεις και αυτές που εκκρεμούν είτε στο ΙΙ Τμήμα, είτε στην Ολομέλεια».

Αίτημα για να διαβιβαστεί ο κατάλογος στη Βουλή είχαν υποβάλει, οι βουλευτές Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Μαγνησίας του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης με αντίστοιχες ερωτήσεις προς στην κυβέρνηση.



newsbomb
Διαβάστε περισσότερα »

ΔΑΠίτης είσαι; Σε πέρασα για πίθηκο


Δεν είχα την τύχη να υπάρξω φοιτητής, επομένως η απορία που θα ακολουθήσει, δεν είναι ρητορική:«Χρησιμεύουν σε κάτι οι φοιτητικές παρατάξεις;». Η εικόνα που έχω για τα «λουλούδια» της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ κτλ, έχει σχηματιστεί από κάτι χαζές αφίσες όπως αυτή, από κάτι συνθήματα όπως αυτό και από κάτι εκδηλώσεις όπως η προχθεσινή με την πλαστική κούκλα.

Η επόμενη απορία μου είναι η εξής: Αυτά τα δίποδα που έχουν μολυνθεί από οπαδισμό και μαλάκυνση στον εγκέφαλο, είναι η πλειοψηφία του φοιτητικού συνδικαλισμού ή απλά το 99% που ντροπιάζει τους υπολοίπους;

Με αφορμή τις πρόσφατες σαχλαμάρες των «γαλάζιων» φοιτητών, ο ένας εκ των δύο σημερινών μας πρωταγωνιστών, είναι από το σινάφι τους. Ελπίζω να μην παρεξηγηθούν οι αγαπητοί ΔΑΠ-ΝΔΦΚίτες, γιατί απλά θα πάρουν τα τρία μου.Διάλογος ενός ΔΑΠίτη με έναν πίθηκο:










 http://www.drseeng.com
Διαβάστε περισσότερα »

Σαν σήμερα 24/5/2011


1626: Ο ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί τουΜανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24ων δολαρίων.
1881: Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Αγγλίας και Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η Θεσσαλία και η Άρτα προσαρτώνται στην Ελλάδα.
1883: Εγκαινιάζεται η γέφυρα του Μπρούκλιν, που ενώνει το νησί του Μανχάταν με την περιοχή Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Έχει μήκος 600 μέτρα και είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα της εποχής.
1915: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει τη νέα εφεύρεσή του, μία συσκευή που καταγράφει τις τηλεφωνικές συνομιλίες.
1931: Γίνονται τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο της «Δουκίσσης Πλακεντίας» επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.
1956: Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Νικήτρια αναδεικνύεται η ελβετίδα Λις Άσια με το τραγούδι «Refrain».
  • Γεννησεις
1686: Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας. [θαν. 16/9/1736]
1819: Πριγκίπισσα Αλεξαντρίνα Βικτόρια. Ως βασίλισσα Βικτόρια σημάδεψε τον 19o αιώνα στη Μ. Βρετανία και η εποχή της ονομάσθηκε βικτοριανή. [θαν. 22/1/1901]
1941: Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν, αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης.
  • Θανατοι
1543: Κοπέρνικος, πολωνός αστρονόμος και μαθηματικός, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.
1974: Ντιουκ Έλινγκτον, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ.
2001: Μαργαρίτα Λυμπεράκη, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας. [γεν. 1919]
Διαβάστε περισσότερα »