Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Στη φυλακή επειδή... τόλμησε να οδηγήσει



Πέντε ημέρες κράτηση για τη γενναία οδηγό
Μία γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία συνελήφθη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, επειδή τόλμησε να οδηγήσει το αυτοκίνητό της.

Ακτιβιστές υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν πως η σύλληψή της είναι υποκινούμενη από τη χώρα καταγωγής της, που αντιτίθεται σε καμπάνια του Διαδικτύου, η οποία παρακινεί τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να αντιταχθούν στην κρατική απαγόρευση για τη γυναικεία οδήγηση.

Η Μανάλ αλ-Σερίφ μαζί με μια ομάδα γυναικών δημιούργησαν σελίδα στο Facebook με την ονομασία «Μάθε με να οδηγώ ώστε να προστατεύω τον εαυτό μου» ("Teach me how to drive so I can protect myself"). Κατά αυτόν τον τρόπο επιθυμούν να πιέσουν τις τοπικές αρχές να αποσύρουν την απαγόρευση. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, ανέβασαν και βίντεο με την αλ-Σερίφ στο τιμόνι.

Αν και 12.000 άτομα υποστήριξαν την κίνηση των γυναικών μέσω του Διαδικτύου και πρότειναν μέχρι και οργάνωση ομαδικής οδήγησης από γυναίκες στις 17 Ιουνίου, η σελίδα δεν υπάρχει πια. Επιπλέον, τέθηκε εκτός λειτουργίας ακόμα και καμπάνια στο Twitter που υποστήριζε τον ίδιο σκοπό.

Η 32χρονη αλ-Σερίφ είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό κράτηση για πέντε ημέρες. Συνοδηγός ήταν ο αδελφός της, ο οποίος επίσης συνελήφθη και κρατείται.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγορεύει σε ημεδαπές, αλλά και αλλοδαπές γυναίκες να οδηγούν. Κατ’ επέκταση, τους επιβάλλεται να έχουν οδηγό. Όσες δε, δεν έχουν τη δυνατότητα να δίνουν τα 300 ή 400 δολάρια το μήνα που απαιτούνται για τις υπηρεσίες αυτές, αναγκάζονται να βασίζονται στα αρσενικά μέλη των οικογενειών τους, για να τις μεταφέρουν στη δουλειά, στο σχολείο ή οπουδήποτε αλλού έχουν να πάνε.

Η σύλληψη της νεαρής γυναίκας έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακτιβιστών οι οποίοι ζητούν την αποφυλάκισή της.

Η αλ-Σερίφ αντιμετωπίζει κατηγορίες καταπάτησης των κανόνων του συστήματος οδηγώντας στην επαρχία Κόμπαρ της χώρας της.

Παρόμοιες παρελθοντικές ενέργειες γυναικών της Σαουδικής Αραβίας να αντιταχθούν στο τοπικό σύστημα, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις αρχές και τελικά καταπνίγηκαν.


Πηγή: Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου