Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Δεν θέλω να σε γιαουρτώσω πατέρα… (άρθρο του Τάσου Φούντογλου)

Τάσος ΦούντογλουΑγαπημένε μου πατέρα,

Σου γράφω αυτές τις λέξεις γιατί οι καιροί με θύμωσαν και το λογικό μου αδυνατεί να φτιάξει λόγια καμωμένα απο ευγένειες και λοιπούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Το ξέρεις, καιρό τώρα, πως σε σέβομαι και πως της υπόληψής σου το ακέραιο ποτέ μου δεν τόλμησα να αμφισβητήσω. Και λόγια πικρά δεν καταδέχτηκα ποτέ μου να εκστομίσω εναντίον σου. Γι αυτό και καταφεύγω στην λύση αυτή. Την βρίσκω πιό ανώδυνη και για τους δυο μας.

Σου ζητάω, λοιπόν, αγαπημένε μου πατέρα να μην πάς στις επόμενες εκλογές για να ψηφίσεις. Σου αναγνωρίζω το δικαίωμα της ψήφου – πώς αλλιώς θα μπορούσα, άλλωστε, όταν τη δημοκρατία την έχω τόσο καλά φυλαγμένη εντός μου- αλλά επειδή ξέρω πως μ’αγαπάς ακόμα, σου ζητώ να παραιτηθείς οικειοθελώς απο του άρχεσθαι τις αξιώσεις. Τουλάχιστον για τις επόμενες εκλογές. Δεν σου καταλογίζω πρόθεση κακή και ανικανότητα μεγάλη -πώς θα μπορούσα, άλλωστε, όταν το σύστημα αυτό που ψηφιζες και στήριζες όλα αυτά τα χρόνια, ενδίδοντας στις απαιτήσεις του θλιβερού του Ξέρξη για γή και ύδωρ, μας έδινε ακίνητα, λεφτά και κάτι εξοχικά στο πρώτο πόδι. Αλλά να. Πιστεύω πως δεν το χεις άλλο. Αλλαξαν οι καιροί και εσύ δεν πρόκειται να αλλάξεις.

Δεν θέλω, για παράδειγμα, να σε δώ να ψηφίζεις πάλι εκείνον τον φίλο σου τον μπουνταλάκο τον γιατρό, που σου χειρούργησε με επιτυχία τον προστάτη και εσύ χρέος αισθάνθηκες αντί για φακελάκι να του δώσεις το πολύτιμό σου ψηφαλάκι στις προηγούμενες τις εκλογές. Ούτε εκείνον τον δικηγοράκο της πλάκας, που κάποτε σε ξελάσπωσε για εκείνη την φοροδιαφυγή σου- που ειρήσθω εν παρόδω μας έδωσε και το εξοχικό στο πρώτο πόδι- και στις εκλογές εκείνες πάλι χρέος αισθάνθηκες να του το ανταποδώσεις. Θυμάμαι σε κάτι εκλογές, παιδί αμούστακο ακόμα εγώ, να σέρνουμε κυριολεκτικά την ανοική γιαγιά μας απ΄ το χέρι, με τον σταυρωμένο φάκελο στην τσέπη, μήπως και μπερδευτεί η καημενούλα και δεν ψηφίσει την πολιτικά, ανοική εγγόνα της. Ξέρεις μωρέ ποιά εννοώ. Εκείνη τη δίμετρη μελαχρινή ξαδερφη μου, την όμορφη κατά πώς λέγατε και εσείς οι εμπειρότεροι, που ζαβό την ανεβάζαμε και κουτορνίθι την κατεβάζαμε εμείς οι διάολοι της μακρινής μου νιότης, και η οποία βάλθηκε να αποκτήσει status κοινωνικό, μπας και καλοπαντρευτεί, αναρριχώμενη στου άρχειν τους γολγοθάδες. Δίχως το καημένο να κάνει έστω και ένα βήμα στου άρχεσθαι τις πεδιάδες. Τι να σε κάνω, όμως, που τον σταυρό τον δώσατε στην καημένη την γιαγιά να τον κουβαλάει μες στην τσέπη της, και η αγαπημένη μας ξαδέρφη αβρόχοις ποσοί ανέβαινε, αέρινη και ανάλαφρη, στις απότομες τις κλίσεις των απότομων των γολογοθάδων; Και τώρα με κοιτάει απορημένο το ζαβό μπροστά στην κρίση, μη ξέροντας τί να πρωτοκάνει.

Γιαυτό σου λέω. Μην ψηφίσεις στις επόμενες εκλογές. Γιατί είστε πολλοί και όταν μαζεύεστε φτιάχνετε πλειοψηφίες. Και μου είναι δύσκολο να βρω άλλους τόσους για να φτιάξουμε τη δική μας πλειοψηφία. Ασε με εμένα, λοιπόν, να πάρω την απόφαση για το δικό μου μέλλον και να κριθώ και εγώ για τις επιλογές μου απο τα δικά μου στερνοπούλια. Και αν το δικό μου «έγνων» δεν το δούν, γι αυτά που εξελίσσονται μπροστά μου θα δεχτώ και εγώ αγόγγυστα το δικό τους το «κατέγνων». Μια ευκαιρία σου ζητώ μονάχα για να αποδείξω πως όλη μου η ζωή βασίστηκε σε λάθη. Σου ζητάω , επίσης, να πάς αύριο κιόλας στο κράτος, πάλι οικειοθελώς, και να τους παραχωρήσεις τη μισή την σύνταξή σου. Και μην φοβηθείς τον Αυτιά. Αυτόν άστον πάνω μου. Γιατί είμαι νέος και ακούω βερεσέ των συνομιλίκων σου τις συντεχνιακές μπαρούφες για κουμπαράδες και ανταποδοτικές συντάξεις. Ηρθαν προχθές οι βάρβαροι και μου τα είπαν όλα. Και εμαθα ο δόλιος πως, τα χρήματα αυτά που επικαλείστε, ήταν κοπανιστός αέρας. Ποτέ σου δεν τα δούλεψες πραγματικά γιατί, πολύ απλά, δεν θυμάμαι ποτέ σου να έφερες στο σπίτι μας το ο,τιδήποτε -είτε αγαθό είναι αυτό είτε υπηρεσία και υπερήφανος να πείς, κοιτώντας μας στα μάτια: κοιτάξτε τί έφτιαξα και το μοσχοπούλησα και στους κουτόφραγκους τους ξένους.

Ξερεις, είμαι και λίγο των θετικών επιστημών εγώ και τους γελοιους οικονομισμούς σας δεν τους πολυκαταλαβαίνω. Εγώ ξέρω ότι χρήματα φέρνεις αν πουλάς κάτι στους ξένους και όχι αν δανείζεσαι και μοιράζεσαι το βιός των άλλων. Και εσείς όλα αυτά τα χρόνια μοιραζόσασταν το βιός των άλλων, δίνοντας και λίγο αέρα κοπανιστό στου κράτους τα ταμεία για τα βαθιά γεράματά σας. Ελα, όμως, που απο τα 55 σου σε βλέπω να γερνάς βαθέως και εγώ έχω γεράσει πρίν την ώρα μου. Και είμαι μονάχα 33. Να το κάνεις, λοιπόν, αυτό που σου ζητάω, γιατί βαρέθηκα να χτυπάω, νιός εγώ και όπως και να το κάνεις και λίγο υπερήφανος, συνέχεια την πόρτα σου και να ζητάω δανεικά και αγύριστα, συμπλήρωμα για τα λειψά μου τα ευρώ. Δεν λέω. Πάντα μου έδινες το κατιτίς σου. Αλλά να. Βαρέθηκα να σου ζητάω συνεχώς και προτιμώ τα χρήματα αυτά ο εργοδότης μου απευθείας να μου τα δίνει. Το βρίσκω πιό τίμιο και έντιμο αυτό και λογαριάζω ευήκοα ώτα να βρώ στην κατανόησή σου.

Σου ζητάω, τέλος, καθώς θα φεύγεις να πάρεις μαζί σου και τους όμοιους σου. Ξέρεις μωρέ ποιούς εννοώ. Αυτά τα δικομματικά αετόπουλα που μου εμφανίστηκαν, κάποτε, ως δικέφαλοι αετοί μπροστά μου, σύμβολα δύναμης και δόξας και με παραμύθιασαν ότι ζώ σε μαγαζί γωνία. Που μου τα πρήξανε όλα αυτά τα χρόνια με το πόσο όμορφος φαίνομαι μες στην ευρωπαική την φορεσιά μου, με το πόσο καταπληκτικός εθελοντής ήμουνα κατα τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και με το πόσο υπερήφανος πρέπει να αισθάνομαι τώρα που κούρνιασα μες στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Συμφωνώ. ΠΑΟΚ είμαι και εγώ, εμπρός αετέ δικέφαλε και άλλα ηχηρά παρόμοια. Αλλα ρε γαμώτο. Το πρωτάθλημα πάλι ο Γάβρος το πήρε και εφέτος…

Και στα ζητάω όλα αυτά γιατί αυτούς τους έχω απο καιρό γραμμένους και ξέρω πως το τέλος τους δεν ξεμακραίνει άλλο. Πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς. Και δεν θέλω αγαπημένε μου πατέρα να αναγκαστώ ποτέ μου να εκτοξεύσω εναντίον σου γιαούρτια. Προτιμώ να αποχωρήσεις ήρεμα και αθόρυβα από το χτίσιμο του μέλλοντα μου χρόνου. Γιατί στο λέω. Μόλις οι ηλίθιοι λακίσουνε και σαν τα ποντίκια εγκαταλείψουνε το πλοίο, η οργή μου ανέστια δεν πρόκειται να μείνει και εστία θα γυρέψει στων συνομηλίκων σου τα μέρη. Και τα γιαούρτια τότε θα αναγκαστώ να σου τα ρίξω. Και δεν το θέλω αυτό αγαπημένε μου πατέρα…

Ο Τάσος Φούντογλου είναι γιατρός-νεφρολόγος στο γενικό νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας.




http://www.aixmi.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Νέο κρούσμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης εκτός συνόρων - Τα άκουσε για την Κερατέα και το Μνημόνιο ο Π. Γερουλάνος! Δείτε το βίντεο


- Σήκωσαν πανό σε αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου και διαμαρτυρήθηκαν στ' αγγλικά
- Κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την υπόθεση του ΧΥΤΑ αλλά και για το Μνημόνιο
- Τον διαμαρτυρόμενο ειρωνευόταν συνεχώς η βουλευτής Κατ. Μπατζελή

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει πλέον τα περιστατικά αποδοκιμασίας μελών της κυβέρνησης αλλά και μεμονωμένων πολιτικών. Μετά την επίθεση στον Κωστή Χατζηδάκι μετά από πορεία, την επίθεση από αγνώστους στον Κώστα Σημίτη κοντά στο γραφείο του και τις 2 επιθέσεις που έχει δεχθεί, η μια φραστική και η άλλη με γιαούρτια, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σήμερα είχαμε άλλο ένα κρούσμα.

'Ολα έγιναν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη για την επέτειο της Μάχης του Μαραθώνα.

Στον χώρο της εκδήλωσης βρισκόταν και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Ξαφνικά οι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα και ύψωσαν πανό με το οποίο αποκαλούσαν βάρβαρους την ΕΕ το ΔΝΤ και την κυβέρνηση.

Ο διαδηλωτής σε άπταιστα αγγλικά μίλησε κυρίως για την Κερατέα και όσα γίνονται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή.
Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση της πρώην υπουργού και νυν βουλευτού, Κατερίνας Μπατζελή, η οποία όλη την ώρα ειρωνευόταν το νεαρό που έκανε την παρέμβασή του. Μάλιστα τον ειρωνευόταν στ' αγγλικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Σήμερα το πρωί, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη τα άκουσε από πολίτες στον ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, για το θέμα της ανεργίας.



newsit
Διαβάστε περισσότερα »

Έκοψαν την πορτοκαλάδα και το τυράκι από τους αιμοδότες


















Η «Μνημονιακή» λογική έχει κατακυριεύσει τα δημόσια νοσοκομεία με τελευταίο ..."θύμα" την πορτοκαλάδα και το τυράκι για τους αιμοδότες!

Μετά τις περικοπές σε καλαμάκια, με τα οποία χορηγούν νερό ή φάρμακα, παρά το ότι η μία κατοστάδα κάνει 1 ευρώ, οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν περικόψει το τελευταίο διάστημα την προσφορά πορτοκαλάδας, κράκερ και ενός κομματιού τυρί στους αιμοδότες ώστε να μην κατηγορηθούν για κατασπατάληση πόρων του ΕΣΥ κατά την αξιολόγησή τους από το υπουργείο Υγείας. Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας, στην οποία επισημαίνουν τους κινδύνους που υπάρχουν από την έλλειψη αίματος.

Λογικό είναι να σκεφτείτε, πως αντί για την πορτοκαλάδα που δίνεται για να αυξηθεί η πίεση, το ίδιο μπορεί να γίνει με δύο ποτήρια νερό, αλλά με την «μνημονιακή τρέλα» που μας έχει κυριεύσει προκειμένου να μειωθεί ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ θα κοπεί στην πορεία και αυτό.

Γεγονός είναι πως περίπου 50.000 μονάδες αίματος «χάθηκαν» το 2010 γιατί οι υπηρεσίες αιμοδοσίας δεν πραγματοποιούν αιμοληψίες τα απογεύματα, επειδή δεν έχουν προσωπικό.

Επίσης γεγονός είναι πως είμαστε μια χώρα που η εγχώρια αιμοδοσία δεν καλύπτει τις ανάγκες μας και εισάγουμε αίμα. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να βρει τρόπο για να προσελκύσει τον κόσμο να προσφέρει αίμα, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «η έλλειψη αίματος το επόμενο διάστημα θα είναι τραγική και έξω από κάθε πρόβλεψη και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αλλά και την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων. Η απώλεια του προσφερόμενου αίματος το 2010 υπολογίζεται πως έφτασε το 7-9%, δηλαδή περίπου 50.000 μονάδες.

Έτσι όπως πάμε και με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας αργά αλλά σταθερά στον βωμό της μείωσης των δημοσίων δαπανών, θα μας οδηγήσουν στο κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων. Δυστυχώς είμαστε μια κοινωνία η οποία οδηγείται με γεωμετρική πρόοδο στην λογική που επιτάσσει πως φτώχεια και υγεία είναι δύο ασύμβατες έννοιες. Με κινήσεις σαν αυτές δίνουν το δικαίωμα σε όλους μας να σκεφτόμαστε «γιατί να τους νοιάζει; Αυτοί έχουν λεφτά και δεν χρειάζεται να επισκέπτονται τα εγχώρια δημόσια νοσοκομεία».



Διαβάστε περισσότερα »

Σαν σήμερα 24/3/2011


1721: Ο γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ εκδίδει τα περίφημα έξι «Βραδεμβούργια Κοντσέρτα» του.

1882: Ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει το βάκιλο της φυματίωσης. Για τη σημαντική αυτή ιατρική ανακάλυψη, που έσωσε και σώζει μυριάδες ζωές, η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

1935: Εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου. Ερήμην σε θάνατο έχουν καταδικαστεί οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας.

1958: Ο Έλβις Πρίσλεϊ κατατάσσεται στο στρατό με ΑΣΜ: 53310761.

1973: Κυκλοφορεί το άλμπουμ των Pink Floyd «Dark Side of the Moon», ένα από τα πιο εμπορικά όλων των εποχών.

1999: Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Οι αεροπορικές επιδρομές θα διαρκέσουν τρεις μήνες, έως ότου οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας αποσυρθούν από την περιοχή. Είναι η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους.

  • Γεννησεις

1874: Χάρι Χουντίνι, ούγγρος ταχυδακτυλουργός. [θαν. 31/10/1926]

1897: Βίλχελμ Ράιχ, αυστριακός ψυχαναλυτής που μαθήτευσε κοντά στον Ζίγκμουντ Φρόιντ. [θαν. 3/11/1957]

1926: Ντάριο Φο, ιταλός θεατρικός συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997.

  • Θανατοι

809: Χαρούν Αλ Ρασίντ, χαλίφης της Βαγδάτης, ιδρυτής της δυναστείας των Αβασιδών, ήρωας πολλών ιστοριών στις «Χίλιες και μία νύχτες». [γεν. 17/3/763]

1905: Ιούλιος Βερν, γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. («Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα») [γεν. 8/2/1828]

1934: Θεόφιλος, λαϊκός ζωγράφος. [γεν. 1868]

Διαβάστε περισσότερα »