Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

«Spot» σημαίνει «διαφήμιση» ή «λεκές»;

Έλενα ΑκρίταΌταν ξυπνάς με στραβό μάτι, όλα σου φαίνονται βουνό. Τα μικρά, τα καθημερινά, τα ασήμαντα. Αδύνατον να τα αντιμετωπίσεις. Τον καφέ στην καφετιέρα. Αδύνατον να τον βάλω. Ντους και ντύσιμο : Αδύνατον! Τι ημερομηνία έχουμε σήμερα. Αδύνατον!

  • -Καλημέρα!
  • -Αι σιχτίρ!

Μπλακ άουτ. Δεν λειτουργώ, δεν επικοινωνώ, δεν αποκωδικοποιώ. Πρέπει να πάρω μια αντιβίωση. Παω στο ντουλάπι με τα φάρμακα, κάθομαι μες στη μέση σαν την ηλίθια. Γιατί είμαι εδώ; Δεν θυμάμαι! Χάπι; Α, ναι! Ανοίγω το φαρμακείο! Δισκία, αμπούλες, κολλύρια, αντιϊσταμινικά, σιρόπια… Στήλη άλατος. Ποιο φάρμακο θέλω; Ποιο ψάχνω; Γιατί ήρθα εδώ που ήρθα; Τι πρόβλημα έχω; Τι με πονάει; Μέχρι να θυμηθώ τη ρημάδα την αντιβίωση, έρχεται η ώρα για την επόμενη δόση.

Έχω γεμίσει το γραφείο μου post it. Αυτά τα μικρά κίτρινα χαρτάκια που τα κολλάς για να σου υπενθυμίζουν την ζωή σου : Που τηλεφωνάς, τι λες, που πας, τι επιδιορθώνεις, πότε τηλεφωνάς στο σχολείο του παιδιού, πότε το καθαριστήριο, πότε η δόση των ασφάλιστρων, πότε η τράπεζα. Τέλειωσε το γάλα, φρυγανιές δεν έχουμε, πάτους για τα παπούτσια να πάρω.

Μια φίλη με πρόβλημα που σε χρειάζεται δίπλα της – κι αυτή ακόμα έγινε post it. Kι αυτήν ακόμα την κρέμασα στον τοίχο. Κι αυτήν ακόμα φοβήθηκα μην την ξεχάσω… «Να μην ξεχάσω γάλα, φρυγανιές κι ανθρώπινη επικοινωνία!»

Ξέρω! Ούτε η πρώτη είμαι, ούτε η τελευταία. Όλοι μας, εξουθενωμένοι άνθρωποι. Διαλυμένοι. Αλλού πατάμε, αλλού βρισκόμαστε. Βήματα που σέρνονται. Βλέμματα που σέρνονται. Λέξεις που σέρνονται… Χωρίς αποστολέα… Χωρίς παραλήπτη…Με βλέπω. Μας βλέπω.

Κι ύστερα πέφτω στις διαφημίσεις. Στα τηλεοπτικά σποτς μια «άλλης ζωής»: Όλοι ξεκούραστοι. Φράπες που μόλις σηκώθηκαν από τον τέλειο οκτάωρο ύπνο. Κομψοί, γοητευτικοί, γελαστοί. Οικογένειες που δεν τσακώνονται ποτέ. Ζευγάρια μες στα μέλια και τα σιρόπια. Γυναίκες που φτιάχνουν το πρόγευμα των παιδιών – άγριο χάραμα αυτό τώρα – ντυμένες και μακιγιαρισμένες στην εντέλεια. (Τι διάολο, με ισόβιο τατουάζ το έχουνε αυτές το κραγιόν;)

Άνθρωποι που το σωστό προϊόν δίνει νόημα στη ζωή τους: Αυτοκίνητο. Ξεβουλωτικό λεκάνης. Σερβιετάκι. Γιαούρτι. Ειδικά το γιαούρτι… Έτσι και φας το σωστό γιαούρτι με τα σωστά λιπαρά, κρατάς στην παλάμη σου, το μυστικό της ευτυχίας. Κάτι παραπάνω ξέρουν η γιαγιά με τον εγγονό που το μοιράζονται. Κι εκμηδενίζουν έτσι το χάσμα γενεών!

Και οι λεκέδες από σοκολάτα στου παιδιού τα ρούχα. Τα ‘πλυνες, τα σιδέρωσες, του τα φόρεσες τσίλικα, τα έκανε σκατά. Η μάνα η κανονική, εκνευρίζεται. Αγχώνεται. Θυμώνει. Η μάνα η διαφημιστική χαμογελάει. Χαϊδολογάει το «νοικιασμένο» βλαστάρι της! Με καλή καρδιά και το σωστό απορρυπαντικό κι όλα αντιμετωπίζονται.
Ε, λοιπόν, σας έχω νεα, κορίτσια: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΚΕΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ! ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ!

Οι άνθρωποι των διαφημίσεων δεν έχουν πονοκέφαλο, δόσεις να πληρώσουν, έξωση να αντιμετωπίσουν. Ο άντρα τους δεν έχει γκόμενα. Το παιδί τους αριστούχο. Η πεθερά τους τις λατρεύει. (Αγκαλιά στον καναπέ, μοιράζονται τα σοκολατάκια!) Ο ουρανός ανέφελος, ο ήλιος λάμπει! Δεν υπάρχουν καιρικά φαινόμενα και μετεωρολόγοι. Μόνο γλέντια, χαρές, παραλίες, τέλεια σπιτικά, τέλειες οικογένειες! Τέλεια ζωή!

Σήμερα, ξύπνησα με στραβό μάτι. Θέλω να σπάσω το καντράν της τηλεόρασης. Να χιμήξω μέσα στην οθόνη. Να γίνω μια εργαζόμενη μητέρα – σαν αυτές στις διαφημίσεις. Θέλω το παιδί μου να γίνει ένα αγοράκι – σαν αυτά των διαφημίσεων. Δεν θέλω τη σάρκα και το αίμα. Τον πόνο και το αδιέξοδο. Την αγωνία και τη μοναξιά. Θέλω το γιο μου με σοκολατένιο μπλουζάκι κι εγώ απίκο στο πλυντήριο με εκ γενετής κραγιόν και μάσκαρα!

Θέλω το παιδί μου κι εγώ να γίνουμε διαφήμιση. Πάρε φόρα, Παύλο! Πηδάμε στο κενό! Πάρε φόρα, αγόρι μου και κράτα με σφιχτά απ’ το χέρι!


ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ

http://www.aixmi.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Ιερός Άκης (μίνι άρθρο του Πιτσιρίκου)

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των πολιτών έξω από την οικία του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνέβη κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Όταν κάποιος περπατάει στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το βλέμμα του στρέφεται μοιραία στην Ακρόπολη. Ίσως ρίξει μια ματιά στα όμορφα νεοκλασικά αλλά η προσοχή του και η φωτογραφική του μηχανή είναι στραμμένες στον Ιερό Βράχο.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατάφερε κάτι μοναδικό: κατάφερε να κάνει μερικές εκατοντάδες Έλληνες να έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον Παρθενώνα και να κοιτάνε το σπίτι του επί μια ώρα.

Πίσω από τις κουρτίνες, ο Άκης Τσοχατζόπουλος απολάμβανε τη δόξα του και ατένιζε την Ακρόπολη με υπεροψία, ενώ κάποια στιγμή η υπηρέτρια τον άκουσε να λέει "Νενίκηκά σε Περικλή!".


http://pitsirikos.net/

Διαβάστε περισσότερα »

Σκίτσο εναντίον πραγματικότητας. Ένας σκιτσογράφος διαφορετικός...

O Ben Heine δεν είναι ενας απλός σκιτσογράφος.

Έφερε στο φώς μια μορφή τέχνης όπου το σκίτσο έρχεται σε αντίθεση με τηνπραγματικότητα...


Γεννημένος στο... Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, σπούδασε γραφικές τέχνες και γλυπτική και επίσης έχει και πτυχίο δημοσιογραφίας. Πολυτάλαντος μιας και δηλώνει ζωγράφος, εικονογράφος, προσωπογράφος, γελοιογράφος και φωτογράφος.

Δείτε μερικά από τα έργα του με τίτλο «Σχέδιο Vs Φωτογραφία" ή "Η φαντασία Vs Πραγματικότητας ".
















































Διαβάστε περισσότερα »

Υπέρ των ακροδεξιών οι μισοί Βρετανοί


Με την προϋπόθεση ότι θα εγκατέλειπαν τη βία

Υπέρ των ακροδεξιών τάσσονται σχεδόν οι μισοί Βρετανοί σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα καθώς εκτιμούν ότι οι ακροδεξιές παρατάξεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της μετανάστευσης και των ισλαμικών εξτρεμιστών. Για την ακρίβεια, το 48% των Βρετανών έχει την πεποίθηση ότι οι ακροδεξιές παρατάξεις θα εμπόδιζαν μεταξύ άλλων και την ανέγερση τζαμιών. Η δημοσκόπηση προκαλεί εκ νέου φόβους για φυλετικές εντάσεις και αποτελεί απόδειξη ότι η απήχηση των συγκεκριμένων παρατάξεων δεν αποκλείεται να φτάσει και στη Βρετανία τα επίπεδα της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας. Η δημοσκόπηση έγινε σε 5.054 ανθρώπους, περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη φυλή, τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα και αποδεικνύει το αίσθημα εθνικισμού που διέπει τους Βρετανούς. Το 39% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι προτιμούν να τους αποκαλούν Άγγλους αντί για Βρετανούς ενώ μόλις το 5% των πολιτών απέδωσαν στον εαυτό τους την ιδιότητα του Ευρωπαίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να προκαλέσουν ανησυχία τόσο στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όσο και στον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ που ανησυχούν για την έξαρση του εθνικισμού στη χώρα. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε διάστημα δώδεκα μηνών, είχαν εισαχθεί στη χώρα 238,950 μετανάστες. Το 60% των πολιτών χαρακτηρίζει τη μετανάστευση ως κάτι κακό, το 34% ισχυρίζονται ότι η μετανάστευση θα πρέπει να σταματήσει μόνιμα ή τουλάχιστον μέχρι να ανακάμψει η οικονομία και το 52% των Βρετανών συμφωνούν ότι οι μουσουλμάνοι δημιουργούν προβλήματα στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα »

Προτείνουν νέα γενική απεργία για τις 17 Μαρτίου


Με αφορμή τις... λεπτομέρειες του Μνημονίου νούμερο 4 που έρχονται στο φως και προβλέπουν νέες περικοπές αλλά και σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

η Αυτόνομη Παρέμβαση προτείνει στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις την κήρυξη νέας Γενικής Απεργίας στις 17 Μάρτη λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
“Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΕ στα πλαίσια των επιλογών τους για ανατροπή, περιορισμό και κατάργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου και των δανειστών, κορυφώνει την επίθεση της ενάντια στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Συνεχίζοντας με μεγαλύτερη ένταση τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, προωθεί μέσα από το 4ο μνημόνιο νέες περικοπές στους μισθούς στον ιδιωτικό και το Δημόσιο τομέα, στις συντάξεις, ιδιαίτερα τις επικουρικές, στο θεσμό των Βαρέων και ανθυγιεινών, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στις εργασιακές σχέσεις ενώ ταυτόχρονα ιδιωτικοποιεί και ξεπουλά τις Δημόσιες επιχειρήσεις και τη Δημόσια περιουσία. Ταυτόχρονα σε επίπεδο ΕΕ προωθείται το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας με στόχο να τεθούν στο γύψο τα δικαιώματα και οι ζωές των εργαζομένων για πολλές δεκαετίες.”

newsit
Διαβάστε περισσότερα »

Σαν Σήμερα: 28/02/2011




380 μ.Χ: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος, με έδικτό του (διάταγμα) αναγνωρίζει το χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους.

1632: Γεννιέται ο γάλλος συνθέτης Ζαν Μπατίστ Λουλί.

1692: Ξεκινά το κυνήγι μαγισσών στο Σάλεμ.

1935: Ο δρ. Γουάλας Κράδερς, χημικός στην αμερικανική χημική βιομηχανία «Du Pont», εφευρίσκει το νάιλον.

1942: Γεννιέται ο βρετανός ρόκερ Μπράιαν Τζόουνς, ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones.

1943: «Ηχήστε σάλπιγγες...» απαγγέλλει ο Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά στο α’ νεκροταφείο, η οποία εξελίσσεται στην κορυφαία -ίσως- αντιστασιακή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

1953: Οι άγγλοι επιστήμονες Φράνσις Kρικ και Tζέιμς Γουάτσον ανακαλύπτουν τη δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

1960: Γεννιέται ο λαϊκός τραγουδιστής Μανώλης Λιδάκης.

1986: Δολοφονείται ο σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε.
Διαβάστε περισσότερα »