Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

"Θάβουν" το Βωμό των 12 Θεών


Το μονομελές Πρωτοδικείο, αποφάσισε τη συνέχιση των έργων επιχωμάτωσης των αρχαίων ευρημάτων στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ, Μοναστηράκι-Θησείο και έτσι το “μήλο της έριδος”, ο Βωμός των 12 Θεών, θα καταχωθεί.Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης που υπέβαλε ο ΗΣΑΠ, αποδεχόμενο την αιτιολόγηση του οργανισμού, που επικαλείται την απόλυτη ανάγκη συνέχισης των έργων για βελτίωση των γραμμών του σιδηροδρόμου, ώστε να μην τίθενται θέματα ασφάλειας των μετακινήσεων, αλλά και την εξυπηρέτηση των επιβατών που κινούνται καθημερινώς στο επίμαχο τμήμα και φθάνουν τους 90 χιλιάδες.

Να σημειωθεί ότι πολίτες είχαν προσφύγει σε βάρος του ΗΣΑΠ, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας να μην καταχωθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Με την υποβολή της αίτησης τους οι πολίτες ζήτησαν και πέτυχαν την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της οποίας στράφηκε τώρα ο ΗΣΑΠ.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το εν λόγω μνημείο κρίνεται ως τεράστιας ιστορικής αξίας και ιδιαίτερα σημαντικό για την ανασύσταση της αρχαίας τοπογραφίας, καθώς όπως εκτιμάται αποτελούσε το κέντρο της Αρχαίας Αθήνας.

Επιπλέον, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε άδεια στον ΗΣΑΠ να προχωρήσει τις εργασίες προσωρινής κατάχωσης του μνημείου ζητώντας παράλληλα εφικτές λύσεις για την ανάδειξη του αργότερα, όπως υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών.

Για το θέμα της κατάχωσης του μνημείου, Μη Κυβερνητική Οργάνωση έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου καταγγέλλοντας το κράτος για παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Από την πλευρά των πολιτών, ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση, Γιώργος Κόκκας, σε δηλώσεις του στο cosmo.gr, έκανε λόγο για αντιφατική απόφαση καθώς παραμένουν τα προσωρινά μέτρα ως προς το Υπουργείο Πολιτισμού και προς τον ΗΣΑΠ, ενώ τόνισε ότι ήδη προετοιμάζεται και άλλο δικόγραφο για να ανακληθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου