Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Εμείς ξυπνήσαμε. Τα ΜΜΕ;


Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, από την μία άκρη του ΜΕΤΡΟ (Δουκίσσης Πλακεντίας) και στη κατεύθυνση προς Σύνταγμα, αδιαχώρητο στους συρμούς. Στο facebook (μέσω i-phone) τα μηνύματα και οι προσκλήσεις πάνε και έρχονται.
Μέχρι τον Ευαγγελισμό οι συρμοί έχουν φουλάρει, δεν πέφτει καρφίτσα. Αλλά για πρώτη φορά δεν ακούγεται κιχ. Ούτε «με πατάτε» ούτε «με σπρώχνετε» ούτε όλα αυτά τα κοσμητικά με τα οποία αλληλοστολίζονται καθημερινά οι επιβάτες και μετά φτάνουν στις δουλειές τους, ισοπεδωμένοι…
Παραδόξως, μέσα σ’ αυτό τον χαμό βλέπεις πολλά γελαστά πρόσωπα, χαμόγελα συνωμοτικά, λες και όλοι ετοιμάζονται για ένα μαζικό ραντεβού στα τυφλά. Αγνώστους θα συναντήσουν στο Σύνταγμα, αλλά εδώ δεν υπάρχει ο φόβος του άγνωστου. Δεν υπάρχει φόβος, γενικώς. Στη στάση «Σύνταγμα», χαμός.
Μέχρι να βγεις στην Πλατεία, πας βηματάκι βηματάκι. Ανθρώπινα κορμιά παντού, νέοι, οικογένειες με καρότσια και παιδιά στην αγκαλιά. Ποιος να τους πειράξει; Αγανακτισμένοι μεν, με πλατύ χαμόγελο δε. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Τα είδατε στα social media που αν δεν «γονάτιζε» το δίκτυο, θα «γονάτιζαν» αυτά, από τα σχόλια, τις φωτογραφίες, τα γέλια, την καζούρα με τα πανό.
Και το βράδυ στα δελτία; Περίεργα πράγματα. Λίγα λόγια, ειδησεογραφικά, ασυναισθημάτιστα, των 50 δευτερολέπτων και των φευγαλέων βίντεο. Χωρίς πολλά πολλά, χωρίς τον παλμό που ξεχείλιζε χθες από την έτσι κι αλλιώς πιο πολυσύχναστη πλατεία της Αθήνας.
Στη ΝΕΤ σουπεράκι και αναφορές για «πολύ κόσμο», στο Mega δυο κουβέντες πριν το τέλος. Κοτζαμάν συγκέντρωση και έπαιξε ειδησούλα πριν τα αθλητικά και τον καιρό.  Η Αθήνα «ξύπνησε» χθες – κι ας λένε οι Ισπανοί ότι δεν το ‘παν έτσι – τα δελτία ειδήσεων και οι εκπομπές «ξύπνησαν» σήμερα.
Ενδεχομένως, σήμερα να υπήρχε υλικό, σήμερα να ξεπεράστηκε και ο φόβος των «εκτρόπων» που παραδοσιακά «καπελώνει» τις μεταδόσεις τέτοιων συγκεντρώσεων, σήμερα να έγινε κατανοητό ότι "έπηξε" το Σύνταγμα χθες και δεν επρόκειτο για 1000 - 2000 άτομα που μετέδιδε χθες δημοσιογράφος.
Πάντως και στο ραδιόφωνο – με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις,  όπως ο Real και ο ΣΚΑΪ -  έπαιζε… μουσικούλα, άντε και μερικές μικρές, κοφτές αναφορές από τους παραγωγούς.
Το διαδίκτυο στο μεταξύ "καιγόταν": φωτογραφίες, κείμενα, μεταδόσεις σε sites και blogs και παραδόξως όλα από καρδιάς. Ίσως αυτό το «ξυπνήστε» να μην ήταν μόνο για τους Έλληνες. Να ήταν και για τα Μέσα τους…
ΥΓ.: Αργά το βράδυ στο Mega "Η έρευνα" του Παύλου Τσίμα καταπιανόταν με τις αυτοκτονίες, λόγω οικονομικής κρίσης. Με τους απεγνωσμένους της Γαλλίας που δεν πρόλαβαν να αγανακτίσουν και προτίμησαν το απονεννοημένο. Μια χαρά έρευνα, καμία αντίρρηση. Απλώς, κάπως "παράφωνη" με τη χθεσινή μέρα που "ξεχείλιζε" από ελπίδα ή από ανάγκη για ελπίδα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου