Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» Ελλήνων

http://static.doldigital.net/webstatic/1895998741FF2F71BCC1F7AD34BBD84F.jpg«Το κίνημα 15Μ πέρασε τα σύνορα» γράφει την Πέμπτη η ισπανική El Pais αναφερόμενη στις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» Ελλήνων...
σε διάφορες πόλης της χώρας. Η εφημερίδα αναδημοσιεύει μάλιστα και το σύνθημα στο πανό μπροστά από τη Βουλή: «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν».

Οι ειρηνικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη βρίσκονται στη θεματολογία και άλλων ξένων μέσων ενημέρωσης.



«Χιλιάδες διαδηλωτές, όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις την Τετάρτη Σύνταγμα για να καταγγείλουν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης» μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Associated Press μετέδωσε ότι χιλιάδες νέοι Έλληνες διαδήλωσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έκανε λόγο για «την πρώτη μη κομματικοποιημένη συγκέντρωση κατά της λιτότητας».

«Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και περίπου 5.000 στη Θεσσαλονίκη. 'Κλέφτες, κλέφτες' ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών έξω από τη Βουλή, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν στο σημείο. Η ατμόσφαιρα όμως ήταν ειρηνική» γράφει το AP.

Φιλοξενεί, μάλιστα, και δηλώσεις διαδηλωτών. «Εάν οι συγκεντρώσεις εξακολουθήσουν να είναι ειρηνικές, πιστεύω ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να μας αγνοήσουν και θέλουμε η φωνή μας να ακουστεί» δηλώνει ο 28χρονος άνεργος Γ.Ξ.

Η 28χρονη φίλη του, Μ.Β., τονίζει ότι η οικονομική κρίση αναγκάζει τους νέους να αναβάλουν πολλά σχέδιά τους, όπως το να δημιουργήσουν οικογένεια, ενώ πολλοί σκέφτονται πλέον σοβαρά να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Εάν η Μ. χάσει αύριο της δουλειά της, τότε δεν θα έχουμε άλλη λύση από το να μεταναστεύσουμε» συμπληρώνει ο φίλος της.

Ανάλογη είναι και η ανταπόκριση του Reuters. «Την ώρα που οι Ευρωπαίοι πιέζουν για περισσότερα μέτρα και ευρύτερη συναίνεση, προκειμένου να συμφωνήσουν για τη χορήγηση νέων δανείων, περίπου 15,000 αγανακτισμένοι Έλληνες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν κατά των περικοπών».

24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου