Ο γερμανικός όμιλος φωτοβολταϊκών χαμηλού κόστους Belectric Solarkraftwerke GmbH σχεδιάζει το μεγαλύτερο ηλιακό χώρο στάθμευσης στον κόσμο, στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας.
Βάσει του σχεδίου, και οι 4.500 θέσεις στάθμευσης στα νέα γραφεία του κρατικού πετρελαϊκού ομίλου Aramco, θα καλύπτονται από φωτοβολταϊκά στέγαστρα συνολικής ισχύος 10 MW και η ενέργεια που θα παράγεται - με τη βοήθεια 120.000 και πλέον φωτοβολταϊκών πλαισίων λεπτής ταινίας δισεληνοϊνδιούχου χαλκού- θα διοχετεύεται στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτροδότησης έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, η Belectric θα συνεργαστεί με τη σαουδαραβική Sun & Life καθώς και με την ιαπωνική Thin Film Leader Solar Frontier, η οποία θα προμηθεύσει τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που θα τοποθετηθούν στα στέγαστρα.
Στροφή στην ηλιακή και πυρηνική ενέργεια
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει τεράστιες επενδύσεις στην ηλιακή και στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των δικών της αναγκών, ώστε να μπορεί να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά το 3ο Φόρουμ Ηλιακής Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Ριάντ.
«Η χρήση εναλλακτικών, βιώσιμων και αξιόπιστων πόρων μειώνει την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες, επιτρέποντάς μας να τους διατηρήσουμε ως πηγή εσόδων για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Χάλιντ Σουλεϊμάν, αντιπρόεδρος του τομέα ΑΠΕ της «Πόλης του Βασιλιά Αμπντάλα για την Ατομική και Ανανεώσιμη Ενέργεια».
Από 43 GW, το καλοκαίρι του 2010, η κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 120 GW το 2030 λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. «Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις και να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική μας ευρωστία, είναι επιτακτική ανάγκη το βασίλειο να αποκτήσει νέες πηγές παραγωγής ενέργειας και παράλληλα να μειώσει την ποσότητα ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο Σουλεϊμάν.
Οι Σαουδάραβες ποντάρουν επίσης στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, κατασκευάζοντας και - γιατί όχι;- εξάγοντας εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας.
http://totefteri.blogspot.com
Είναι πολύ καλό να γίνονται τέτοιες κινήσεις που περιλαμβάνουν τα φωτοβολταικα γιατί πρέπει να προστατέψουμε τον πλανήτη μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή