Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στη Νατοϊκή επιχείρηση...


ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με την Ελλάδα να συμμετέχει για πρώτη φορά τόσο ενεργά σε Νατοϊκή επιχείρηση συνεχίζεται σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη.

Το ζήτημα συζητείται σήμερα τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε...



«Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στην επιχείρηση, ενώ επισημαίνεται πως η χώρα μας «έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ. Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης».

Η απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η πλήρης συμμετοχή της Ελλάδος σε ενδεχόμενες Νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη κατά του Καντάφι. Στη σύσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δημήτρη Δρούτσα αποφασίστηκε να τεθούν στη διαθεση του ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση, ως δυνάμεις:
• 4 F16
• 2 Σούπερ πούμα
• 1 φρεγάτα και
• 1 ιπτάμενο ραντάρ
Επίσης θα διαθέσει ως βάσεις τη Σουδα και το Άκτιο

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει τόσο ενεργά σε Νατοϊκή επιχείρηση.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έδωσε την έγκρισή της, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ενώ δεν υπήρξε συμφωνία για τη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού.Η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ συνεχίζεται σήμερα και αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο που αφορά πιθανή εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων στην επιβολή από τα Ηνωμένα Έθνη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν σήμερα, θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.

Σήμερα συνεδριάζουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη συνεχίζεται με τη Βρετανία να ανακοινώνει νωρίς σήμερα το πρωί την εκτόξευση πυραύλων Τόμαχοκ από υποβρύχιο του βασιλικού βρετανικού ναυτικού στη Μεσόγειο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου