Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Το ελληνικό σινεμά κάνει διεθνή καριέρα!

Με προπομπό τον 'Κυνόδοντα', το οποίο διαγωνίζεται προκειμένου να είναι υποψήφιο στα φετινά Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ξεκινά η κούρσα των ελληνικών ταινιών στις διεθνείς φεστιβαλικές εκδηλώσεις του 2011.

Στα καλά νέα των ελλήνων σκηνοθετών, μετά την διπλή επιτυχία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που θα διαγωνισθει αλλά και θα σηκώσει την αυλαία του 40ου Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ με το 'Wasted Youth' (Χαμένα Νιάτα), έρχεται να προστεθεί η ελληνο-γαλλο-αλβανική 'Αμνηστία', του Μπουγιάρ Αλιμάνι, που θα συμμετάσχει στο Φόρουμ του Φεστιβάλ του Βερολίνου (10-20/2) ενώ το πολιτικό, διάρκειας 11 λεπτών 'Casus Belli' του Γιώργου Ζώη, θα διαγωνισθεί επίσης στο Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ.

Όσο για το ήδη ταξιδεμένο και βραβευμένο 'Attenberg' της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, θα δώσει επίσης το παρόν στο Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ, στο τμήμα Bright Future ενώ είναι και η πρώτη ελληνική ταινία που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Οι δύο ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στα ξένα Φεστιβάλ, 'Wasted Youth' και 'Αμνηστία', συμμετείχαν τον Δεκέμβριο μαζί με άλλες ελληνικές που βρίσκονταν τότε σε φάση ολοκλήρωσης, στο τμήμα 'Works in Progress' του 51ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,

Σημειώνεται ότι η 'Αμνηστία', είναι η πρώτη ταινία στην οποία συμμετέχει το αλβανικό κέντρο κινηματογράφου και ενισχύεται από το ευρωπαϊκό ταμείο Εurimages αλλά και πρώτη φορά που παρουσιάζεται αλβανική ταινία στην ιστορία του Φεστιβάλ του Βερολίνου. Ενισχύθηκε και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μιας και ο σηνοθέτης Μπουγιάρ Αλιμάνι, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Για την παραγωγή της ταινίας, συνεργάστηκε η 'Φαντασία Οπτικοακουστική' του Θάνου Αναστόπουλου, του οποίου η ταινία 'Διόρθωση', είχε κάνει επίσης την διεθνή της πρεμιέρα στο Φόρουμ του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2008. Την συμπαραγωγή της 'Αμνηστίας', γυρισμένης εξολοκλήρου στην Αλβανία και μάλιστα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας συμπληρώνει ο γάλλος παραγωγός Guillaume de Seille της Arizona Films. H ταινία έχει συνολικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου